ОСТАННІ НОВИНИ

Чорногорія приєдналась до гарантій безпеки для України

Наталя Дуляба

|

До декларації про гарантії безпеки для України, яку погодили країни «Великої сімки», долучилась Чорногорія. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента України.

Володимир Зеленський зустрівся із президентом Чорногорії Яковом Мілатовичем 22 серпня в Афінах у межах саміту Україна – Балкани. Саме за результатом цієї зустрічі й стало відомо, що країна приєднання до декларації G7 щодо безпекових гарантій для України.

«Глава Української держави подякував за гуманітарну, військову та політичну підтримку з боку Чорногорії під час повномасштабної російської агресії, а також за підтримку України на шляху до НАТО», – йдеться у повідомленні.

Також сторони обговорили підтримку з боку Чорногорії в реалізації української «формули миру» та розширення співпраці між Україною та Чорногорією.

Володимир Зеленський подякував за майбутню участь Якова Мілатовича в онлайн-режимі у третьому саміті Кримської платформи, яка відбудеться вже завтра, 23 серпня.

Нагадаємо, декларацію про гарантії безпеки для України погодили країни G7 на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Невдовзі до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились ще 12 країн: Бельгія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Фінляндія, Чехія та Швеція.

Потім цей список доповнили Греція, Північна Македонія, Болгарія, Литва, Латвія, Естонія й Люксембург. Таким чином крім «Великої сімки» до гарантій безпеки для України вже долучились 19 країн, а двадцятою тепер стала Чорногорія.

Окремі переговори щодо гарантій безпеки Україна на початку серпня розпочала зі Сполученими Штатами Америки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *