ОСТАННІ НОВИНИ

Вже 12 країн приєдналися до декларації G7 про гарантії безпеки для України, – Зеленський  

Анастасія Диняк

|

Президент Володимир Зеленський заявив, що станом на 2 серпня вже 12 країн приєдналися до спільної декларації G7 про так звані гарантії безпеки для України. Про це повідомили у пресслужбі президента.

Так, у середу, 2 серпня, Зеленський провів нараду з керівниками закордонних дипломатичних установ. Президент заявив, що до Спільної декларації з Групою семи приєдналися 12 країн-партнерів. Зокрема, Бельгія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Фінляндія, Чехія та Швеція.

Зеленський також додав, що цього тижня Україна починає роботу вже над двосторонніми угодами. Першими стануть США. За його словами, за другу половину 2023 року пакет безпекових гарантій для України «стане цілком конкретним».

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський вже оголосив, що Україна готується укладати договори з країнами G7 щодо гарантій безпеки, які діятимуть до вступу в НАТО, а також вже розпочала підготовку до саміту Альянсу, який пройде у Вашингтоні у 2024 році.

Щодо результатів саміту НАТО, то у Вільнюсі Україна не отримала запрошення. Члени Північноатлантичного альянсу вирішили, що це станеться, коли на те буде остаточний консенсус і коли Україна «відповідатиме всім умовам».

Під час зустрічі з Володимиром Зеленським у Вільнюсі Джо Байден заявив, що з «нетерпінням» чекає вступу України до НАТО, але на шляху до цього їй треба ще виконати багато роботи.

Саміт НАТО ухвалив багаторічну програму допомоги Україні, яка передбачає повний перехід на натівські стандарти, створив Раду Україна – НАТО, а також скасував необхідність отримання плану дій щодо членства. Таким чином євроатлантичний шлях України складатиметься не з двох етапів, а з одного.

Також під час заходу країни G7 погодили декларацію про підтримку України, у якій йдеться зокрема про фінансову й збройну підтримку, а не про «гарантії безпеки». Повний текст документа читайте за цим посиланням.

Коментуючи результати саміту НАТО президент Володимир Зеленський заявив, що вони не є ідеальними, але «гарними». Він вважає, що Україна стане членом Північноатлантичного альянсу, коли «буде безпека на її території», а на шляху до інтеграції з НАТО важливими будуть «гарантії безпеки» від G7.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *