ОСТАННІ НОВИНИ

Загибель керівництва МВС у Броварах: арештовано чиновника ДСНС

Ольга Денисяка

|

Печерський райсуд Києва 4 серпня обирає запобіжний захід п’ятьом посадовцям Державної служби з надзвичайних ситуацій у справі про падіння гелікоптера у Броварах, в якій загинуло керівництво МВС. Два місяці тримання під вартою без права застави суд уже призначив трьом посадовцям ДСНС: Івану Коробці, Володимиру Леонову та Андрій Дворнику. Про це повідомляє Суспільне.

Посадовцям ДСНС напередодні, 3 серпня, ДБР повідомило про підозру у порушенні правил безпеки польотів гелікоптера, що призвело до загибелі людей, і службову недбалість. За даними слідства, вони не перенесли політ делегації МВС через несприятливу погоду, гелікоптер не був призначений для здійснення таких польотів, а екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів.

Начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС Іван Коробка у коментарі журналістам сказав, що з рішенням судді не погоджується і оскаржуватиме його. За його словами, всі його посадові дії і рішення під час виконання польоту гелікоптера з керівництвом МВС на борту відбувалися згідно з «керівними документами», а рівень екіпажу дозволяв перевозити керівний склад.

«Мене звинувачують у безпідставному прийнятті рішень на виконання польоту, внаслідок якого сталася катастрофа. Я з цим не згоден. Екіпаж був допущений до виконання польотів в складних метеорологічних умовах, він був допущений до перевезення керівного складу. Немає нельотної погоди, є умови, за яких екіпаж повинен виконувати польоти. Погода була льотна», — сказав Іван Коробка.

Його адвокати можуть подати апеляцію після 1-го вересня.

В.о. командира частини Володимир Леонов та його адвокат відмовилися коментувати рішення суду.

2 місяці під вартою без права на заставу Печерський райсуд обрав і для посадовця ДСНС Андрія Дворника. Його підозрюють у порушенні правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей.

Нагадаємо, Держбюро розслідувань повідомило про підозру п’ятьом  посадовцям ДСНС, через дії яких 18 січня 2023 року в авіакатастрофі загинуло керівництво МВС. Після цього Державна служба з надзвичайних ситуацій заявила, що відсторонить від роботи посадовців, яким повідомили про підозри.

Як повідомляв Львівський портал, вранці 18 січня у Броварах на Київщині розбився вертоліт ДСНС, на борту якого було 9 людей, в тому числі міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін, державний секретар Юрій Лубкович та ще двоє посадовців МВС. Ніхто з них не вижив.

Гвинтокрил упав біля дитсадка і житлового будинку. Загалом внаслідок катастрофи загинули 14 людей, в тому числі одна дитина.

Зі самого початку СБУ розглядала три версії авіакатастрофи, серед них є й умисне знищення вертольота. Зі свого боку у ДСНС казали, що розбився вертоліт ЕС-225 Super Puma із бортовим номером 54, а його екіпаж пройшов необхідну підготовку, в тому числі до польотів при складних умовах.

Серед версій також був замах на життя державних діячів, включаючи диверсію, але ця версія під час слідства не підтвердилась.

Цьогоріч навесні у Франції розшифрували «чорну скриньку» з гелікоптера, матеріали передали слідству.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *