ОСТАННІ НОВИНИ

Львів вшановує пам’ять убитих військових в Оленівці

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 29 липня, минає рік відтоді, як росіяни убили українських військовополонених у колонії в окупованій Оленівці. Львів вшановує пам’ять жертв трагедії, у місті відбудеться низка поминальних заходів. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

О 10:00 год. ранку у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла помоляться за загиблими. Після цього об 11:00 на Полі почесних поховань 86-А Личаківського кладовища вшанують пам’ять військових, убитих в Оленівці.

А вже о 14:00 львів’яни та гості міста зможуть долучитися до Реквієму пам’яті загиблих в Оленівці. На Музейній площі зберуться рідні, друзі та знайомі, щоб із запаленими свічками разом пройти ходою до Бараку №2 у Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія терору».

Вже у самому бараку рідні військових зачитають свої спогади, у той час на двоярусних ліжках будуть сидіти діти, і таким чином символізувати душі загиблих. Зі слів організаторів, це будуть п’ятеро дітей (батько двох із них був у полоні). Цю подію організовують рідні захисників Маріуполя у Львові та Перший театр.

Також на площі перед музеєм розмістять банери із фотографіями загиблих військових.

Нагадаємо, 29 липня 2022 року в колонії окупованої Оленівки на Донеччині від вибуху загинули 53 українські військовополонені. Більшість із них — легендарні оборонці Маріуполя із «Азовсталі». Ще понад 130 бійців отримали тоді поранення.

Захисники міста, які виходили із заводу «Азовсталь» під гарантії безпеки від ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, опинилися в пастці російських окупантів.

Зараз в СБУ повідомили, що до організації катувань більше 100 українських військовополонених в Оленівці причетний колишній керівник колонії та його підлеглий. Також слідство встановило, що для вибуху росіяни застосували термобаричний гранатомет.

Дотепер вдалося ідентифікувати 33 загиблих військових у колонії Оленівки, ідентифікація ще 24 тіл триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *