ОСТАННІ НОВИНИ

Харлан перемогла фехтувальницю з Росії, а та домоглася її дискваліфікації

Андрій Котенський

|

Лідерка збірної України Ольга Харлан була дискваліфікована в 1/32 фіналу особистого турніру на чемпіонаті світу з фехтування через дії росіянки, яка вимагала від українки рукотискання.

Як відомо, Україна фактично пропустила всі особисті змагання на ЧС з фехтування через бойкот. У розпал змагань Міністерство молоді та спорту України таки прийняло рішення надати дозвіл всім українським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях де виступають росіяни чи білоруси, але у нейтральному статусі.

Відтак Ольга Харлан отримала змогу вийти на поміст. Жереб 1/64 фіналу турніру вивів нашу спортсменку на росіянку Смірнову, яку Харлан спершу розгубила перевагу на початку поєдинку, але зібралася і впевнено здолала її із рахунком 15:7. За правилами Міжнародної федерації фехтування, по завершенні сутички обидві фехтувальниці мали «привітати» одна одну. Ольга Харлан після сутички висунула вперед шаблю, та запропонувала «привітатися» шаблями замість рукостискання. Смірнова натомість відмовилася і почала вимагати від українки саме рукостискання.

У відповідь на рішення росіянки Харлан покинула доріжку. Смірнова покинула доріжку також, але за якусь мить повернулася і демонстративно залишилася протестувати на помості та вимагати дискваліфікації українки. Росіянка просиділа на помості майже годину, вимагаючи від організаторів чемпіонату світу зняти Ольгу Харлан зі змагань.

Згідно із даними табло чемпіонату світу, Харлан все ж пройшла до наступного раунду і мала в 1/32 фіналу зустрінеться з представницею Болгарії Йоані Ілієвою. На жаль, організатори не дозволили Ользі Харлан продовжити боротьбу і  дискваліфікували нашу спортсменку.

Відтак болгарка автоматично потрапила до 1/16 фіналу.

Оновлено. За даними Суспільне спорт, Україна готує апеляцію на дискваліфікацію шаблістки Ольги Харлан з чемпіонату світу з фехтування, що проходить у Мілані. Особистий турнір для Ольги, на жаль, завершився. У той же час наша федерація сподівається, що Харлан зможе ще виступити на командному турнірі з жіночої шаблі, якщо наш протест буде підтримано.

Як повідомляв Львівський портал раніше, незважаючи на початок війни Росії проти України, чим РФ та Білорусь порушили «Олімпійське перемир’я», Міжнародний олімпійський комітет (МОК) виступив за допуск російських і білоруських спортсменів до участі в змаганнях, що проводяться в Азії. Таке рішення прийнято на пропозицію Олімпійської ради Азії.

Попри те те, що Європарламент засудив рішення МОК про допуск російських спортсменів до Олімпіади, росіян та білорусів почали допускати до багатьох видів спорту, щоправда в нейтральному статусі.

На початку 2023 року група зі щонайменше з 35 країн заявила, що вимагатиме відсторонення спортсменів з РФ та Білорусі від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

У березні 2023 року Україна вирішила, що наші спортсмени будуть бойкотувати ті міжнародні змагання, участь у яких братимуть росіяни чи білоруси, навіть в нейтральному статусі. Протокольне рішення Уряду України, було ухвалено за пропозицією Міністра молоді та спорту України, а також президента НОК України Вадима Гутцайта.

За більш як три місяці дії рішення від нього постраждало чимало українських ТОПових спортсменів. Зокрема, українці повністю пропустили змагання із боротьби, шахів, чемпіонат світу з дзюдо, чемпіонат Європи з фехтування, та кілька кваліфікаційних стартів на Олімпіаду-2024.

Українські спортсмени отримали дозвіл на змагання із нейтральними атлетами лише ввечері 26 липня 2023 року.

Базу російських спортсменів, які підтримали повномасштабний напад РФ на Україну, можна переглянути тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *