ОСТАННІ НОВИНИ

Україна припинила бойкот міжнародних змагань, де є нейтральні атлети з Росії

Андрій Котенський

|

Міністерство молоді та спорту України надало дозвіл українським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях, де у нейтральному статусі виступають росіяни чи білоруси. Відповідні зміни були опубліковані в наказі Мінспорту напередодні.

Від тепер участь для українців заборонена лише у змаганнях, де виступають росіяни та білоруси під своїми національними прапорами, або ж «нейтральні» спортсмени публічно висловлюють приналежність чи підтримку Росії чи Білорусі.

Про те, що Україна розглядає питання участі українських спортсменів у всіх кваліфікаційних змаганнях до Олімпіади 2024 року в Парижі, навіть якщо в них братимуть участь росіяни та білорусі під нейтральним прапором 23 липня 2023 року повідомив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

Як повідомляв Львівський портал раніше, незважаючи на початок війни Росії проти України, чим РФ та Білорусь порушили «Олімпійське перемир’я», Міжнародний олімпійський комітет (МОК) виступив за допуск російських і білоруських спортсменів до участі в змаганнях, що проводяться в Азії. Таке рішення прийнято на пропозицію Олімпійської ради Азії.

Не зважаючи на те, що Європарламент засудив рішення МОК про допуск російських спортсменів до Олімпіади, росіян та білорусів почали допускати до багатьох видів спорту, щоправда в нейтральному статусі.

На початку 2023 року група зі щонайменше з 35 країн заявила, що вимагатиме відсторонення спортсменів з РФ та Білорусі від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

У березні 2023 року Україна вирішила, що наші спортсмени будуть бойкотувати ті міжнародні змагання, участь у яких братимуть росіяни чи білоруси, навіть в нейтральному статусі. Протокольне рішення Уряду України, було ухвалено за пропозицією Міністра молоді та спорту України, а також президента НОК України Вадима Гутцайта.

За більш як три місяці дії рішення від нього постраждало чимало українських ТОПових спортсменів. Зокрема, українці повністю пропустили змагання із боротьби, шахів, чемпіонат світу з дзюдо, чемпіонат Європи з фехтування, та кілька кваліфікаційних стартів на Олімпіаду-2024.

Базу російських спортсменів, які підтримали повномасштабний напад РФ на Україну, можна переглянути тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *