ОСТАННІ НОВИНИ

РЦ «Незламні» повертатиме українцям красу облич, скалічених війною. Як записатися

Андрій Котенський

|

Національний реабілітаційний центр «Незламні» впроваджує новий напрямок реконструктивної хірургії – «Незламна краса». Його мета – стирати російський слід з облич українців, повідомляє перше медичне об’єднання Львова.

Відтак, якщо вам чи вашим знайомим потрібна реконструктивна операція обличчя – заповніть форму й вам допоможуть. Форма для заповнення за посиланням: forms.gle.

Першим обличчям проєкту «Незламна краса» стала вчителька з Лисичанська – Олена Свєтлова. Уламок російського снаряду понівечив обличчя жінки настільки, що вона не могла дивитися на себе в дзеркало. А тепер – після першої успішної реконструктивної операції та відновлення в Центрі «Незламні», Олена вже бере участь у фотопроєктах та готується до другого етапу відновлення своєї краси.

Олені Свєтловій – 59 років. Вона вчителька хімії, біології та основ здоров’я. Все життя навчала дітей у рідному Лисичанську. 20 червня 2022 року Олена йшла в парк нарвати липи і потрапила під обстріл. Уламок російського снаряду влучив жінці просто в око. Першу допомогу їй надавали українські військові медики. По тому було Дніпро і майже три тижні в комі. А згодом Олену відправили до Львова – в РЦ «Незламні».

Коли Олена довідалася, наскільки сильно російський снаряд понівечив її лице, то спершу навіть не хотіла жити. Не могла бачити себе такою – з діркою посеред обличчя. Ока та верхньої частини носа більше не було.

«Я була в такому стані, що мені і жити не хотілося. Я була дуже засмучена, збентежена. Я не знала, що мені робити», – згадує жінка.

Спеціалісти Центру запевнили пацієнтку, що зроблять усе можливе для її відновлення. Боротьбу за красу Олени лікарі відділення щелепно-лицевої хірургії розпочали з відновлення м’яких тканин. Вони зробили Олені складну реконструктивну операцію. Аби закрити дірку, на її місце хірурги приживили клапоть із чола. І лише після цієї операції – вперше з моменту травми – жінка таки наважилася на себе глянути у дзеркалі.

Ще більше сил та віри вчительці з Лисичанська додала післяопераційна психологічна реабілітація. У Центрі ментального здоров’я РЦ Олена пройшла курс тілесно-орієнтованої психотерапії. Раніше пацієнтка не відчувала правої половини обличчя, а голова була затиснута, наче на ній тугий шолом.

З кожним заняттям, каже Олена, фізичні відчуття повертаються, а на душі стає спокійніше. Тепер вона краще відчуває своє обличчя та приймає себе нову. Жінка навіть взяла участь у фотопроєкті глянцевого журналу про жінок, чиї обличчя та тіла також понівечила війна.

Нині Олена живе у Львові – у модульному містечку для переселенців. Звідси дистанційно проводить уроки своїм лисичанським учням, яких нині розкидало по всьому світу. Під час відеоуроків камера вчительки вимкнена. Вона не хоче, аби діти бачили її такою.

Увімкнути камеру Олена збирається після другої реконструктивної операції. У ході другого етапу реконструкції обличчя хірурги мають відновити кістковий дефект. Мова про кістки спинки носа та підочної ділянки. Буде це штучний протез чи хрящ з власного ребра Олени – хірурги ще дискутують та радяться із закордонними колегами. Хочуть обрати найліпший варіант.

«Будемо думати як естетику відновити. Тому що дефект – дірку – ми закрили, а тепер будемо красу наводити. Після пані Олени в нас уже поступали і складніші пацієнти з більшими дефектами. Через війну ми змушені швидко розвиватися в плані реконструктивної хірургії», – повідомив завідувач відділення щелепно-лицьової хірургії Центру «Незламні» Олег Ковтуняк.

Понад усе Олена мріє повернутися в рідне місто після деокупації та провести урок в своїй школі.

Для того, аби допомогти кожному українцю, який постраждав від війни і потребує реконструктивної хірургії, Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ створив форму реєстрації пацієнтів. Якщо вам чи вашим знайомим потрібна реконтруктивна операція обличчя – заповніть форму за посиланням, і вам допоможуть.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *