ОСТАННІ НОВИНИ

Для мене честь представляти Україну, – Зеленський про участь у саміті НАТО

Анастасія Диняк

|

Президент України Володимир Зеленський заявив, що для нього буде честю представляти Україну на саміті Північноатлантичного Альянсу, який пройдем 11-12 липня у Вільнюсі. Про це йдеться у його вечірньому зверненні.

Так, президент не сказав прямо, що буде присутній на саміті НАТО, однак наприкінці заявив, що для нього буде честю «представляти таких людей і таку Україну».

Також Зеленський сказав про заплановані в межах саміту «двосторонні зустрічі різного рівня – країни Європи, Америка, Канада, Японія».

«Пріоритети абсолютно очевидні – це протиповітряна оборона для наших міст, для всіх громад на всій території країни, ми працюємо над створенням повноцінного повітряного щита», –зазначив президент.

Зауважимо, раніше Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті Альянсу.

Водночас, Володимир Зеленський заявив, що не хоче їхати на саміт НАТО у Вільнюсі «задля розваги» й очікує, що Україна отримає запрошення до Альянсу й гарантії безпеки на період, поки вона не є членом НАТО.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Поміж членами НАТО тривають дискусії щодо України та рішень, які слід ухвалити на саміті у Вільнюсі.

Зі свого боку генсек Альянсу Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. Президент Зеленський говорить: Україна це розуміє, але до моменту повноцінної євроатлантичної інтеграції країні потрібні дієві гарантії безпеки.

У Міноборони вважають, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *