ОСТАННІ НОВИНИ

Попри зауваження Уряд таки призначив Олену Думу головою АРМА

Андрій Котенський

|

Кабінет Міністрів на засіданні 30 червня таки призначив новою головою Агентства з розшуку й менеджменту активів (АРМА) Олену Думу. Перед цим член комісії з відбору відкликав свій голос за неї, і Дума мала однакову кількість голосів з іншим кандидатом. Про призначення повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Як повідомляє Громадське, сама Олена Дума заявила про тиск на конкурсну комісію. За її словами, у законі не передбачено механізму відкликання голосу. Дума додала, що члени комісії мали пів року, щоб ознайомитися з інформацією про кожного кандидата, тому заяву про відкликання голосу вона вважає «підривом правової системи держави».

Новопризначена очільниця АРМА вважає безпідставними заяви про те, що її призначення на посаду спричинить репутаційні ризики для країни та для ефективної та незалежної роботи антикорупційної екосистеми та органів правопорядку.

Також вона наголосила, що рішення конкурсної комісії щодо призначення голови АРМА може скасувати лише суд у разі встановлення факту порушення конкурсної процедури.

Що передувало?

28 червня Конкурсна комісія з відбору кандидата на посаду голови АРМА оголосила результати голосування, за якими найбільше – шість голосів – дістала Олена Дума – колишня заступниця голови Чернігівської обласної державної адміністрації. Тож її оголосили переможницею конкурсу.

Лише на один голос менше отримав Сергій Рокунь – старший детектив НАБУ.

Після оголошення результатів міжнародна антикорупційна організація Transparency International Ukraine закликала членів уряду не голосувати за призначення Думи через «великі репутаційні ризики для країни й для роботи незалежної та ефективної діяльності антикорупційної екосистеми й органів правопорядку».

Там заявили, що в Олени Думи немає потрібного професійного досвіду, зате є «тісні політичні зв’язки» та «ймовірні ділові контакти з держзрадниками й підозрюваними у співпраці з росією».

Посли країн «Великої сімки» також висловили застереження до процедури, за якою Думу визнали переможцем конкурсу на голову АРМА.

А вже 29 червня член комісії з відбору голови АРМА Дмитро Остапенко відкликав свій голос за Олену Думу, бо, як стверджує, не мав на момент голосування повної інформації про кандидатку, «яка має вирішальне значення і яка його приголомшила».

Остапенко закликав комісію найближчим часом провести засідання для розв’язання цих питань і визначитися із результатами голосування «у належний спосіб у межах належної правової процедури».

Чому це важливо?

Перед засіданням конкурсної комісії посли країн «Великої сімки» заявили, що з «нетерпінням чекають завершення конкурсу на посаду керівника АРМА та призначення людини доброчесної та високопрофесійної».

Від серпня 2021 року обовʼязки голови АРМА виконує Дмитро Жоравович. Його попередник – Віталій Сигидин отримав підозру у привласненні 400 тисяч доларів.

У березні 2022-го конкурсна комісія оголосила імена кандидатів на посаду голови АРМА, які за результатами тестування пройшли до наступних етапів конкурсу. Олена Дума тоді ввійшла до трійки лідерів, набравши 80 балів. Стільки ж балів набрав тимчасовий виконувач обов’язків голови АРМА Жоравович.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *