ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Васюник: «Ніхто у НАТО не хоче воювати і проливати кров за нашу землю»

Андрій Котенський

|

Народний депутат України 7-8 скликань, співзасновник благодійногофонду «Гуманітарні ініціативи» про варіанти вступу України до НАТО:

«В соцмережах зараз дуже активно обговорюють, наскільки результативним буде для України липневий саміт НАТО в Вільнюсі. Лунають дуже різні думки. Від повної зневіри, що ми ще довго не будемо в цьому альянсі, до очікувань дорожньої карти і прийняття України відразу після закінчення війни.

Основною причиною неприйняття України в систему колективної безпеки є те, що ніхто з партнерів не хоче воювати і проливати кров за нашу землю. Рівень підтримки партнерів України у цій війні вже зараз є дуже високим, але посилати своїх військових на війну ніхто не хоче. Вже й ніхто не згадує, що задля гарантій безпеки Україна свого часу відмовилась від ядерної зброї. Та кому вже цікавий цей абсолютно недієвий Будапештський меморандум? Для багатьох партнерів – це просто папірець.

На мою думку, найприйнятнішим і найсправедливішим рішенням для України та всього цивілізованого і демократичного світу було б наступне. Україна стає повноцінним членом альянсу вже в липні цього року на саміті у Вільнюсі, але з єдиною поправкою – стаття 5 поширюється тільки на територію, яка на день прийняття не є під рашистьською окупацією. А система колективної безпеки на деокуповані території пошириться вже після закінчення війни.

Умовно кажучи, якщо рашистська ракета летить на Київ, Львів, Дніпро, Краматорськ, Слов’янськ, Херсон чи Одесу – у відповідь на Москву летять 10 ракет НАТО. З таким рішенням країни НАТО не проливають свою кров за нашу землю але дають нашій державі можливість вже зараз відновити інфраструктуру, промисловість і сільське господарство. Також підняти економіку, зокрема, і оборонну промисловість в державі.

Але чи здатний цивілізований світ на цей справедливий і чесний вчинок? Це питання!».

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За даними західних ЗМІ досі було відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. Президент Зеленський заявив, що Україна це розуміє, але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Крім того, президент Зеленський стверджує, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо там Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

10 червня у Міноборони висловили думку, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *