ОСТАННІ НОВИНИ

Канада підтримала вступ України до НАТО, «щойно це дозволять умови»

Наталя Дуляба

|

Канада підтримала вступ України до НАТО, як тільки «це дозволять умови». Про це йдеться у спільній декларації обох країн, підписаній у Києві 10 червня.

«Канада підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови. Україна та Канада з нетерпінням очікують на розв’язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року», – вказано у документі.

«Під час обговорень у НАТО ми завжди прямо казали про впевненість у приєднанні України до Альянсу, коли для цього складуться належні умови», – сказав зі свого боку прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час брифінгу у Києві з президентом Володимиром Зеленським.

У документі Канада наголошує, що Україна має право обирати власні заходи безпеки. Також ця держава продовжує зосереджувати свої зусилля на негайній підтримці для зміцнення здатності України до самооборони.

Крім того, Канада повністю підтримує Раду Україна – НАТО як майданчик для подальшого посилення та розширення співпраці з метою подальшої євроатлантичної інтеграції України відповідно до Бухарестської декларації.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За даними західних ЗМІ досі було відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. На це президент Зеленський відповів: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Крім того, президент Зеленський заявив, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо там Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

10 червня у Міноборони висловили думку, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *