ОСТАННІ НОВИНИ

У Білому домі відповіли на заяви Лаврова про «ескалацію» через передачу F-16 Україні

Наталя Дуляба

|

Коментуючи заяви міністра закордонних справ РФ Сєргєя Лаврова про те, що передача винищувачів F-16 Україні призведе до подальшої ескалації, у Білому домі порадили Росії вивести свої війська з окупованих територій. Про це під час брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі, пише Європейська правда.

«Перше, що я хотів би сказати міністру Лаврову: якщо ви стурбовані українським військовим потенціалом, то вам слід забрати свої війська і покинути Україну», – зазначив він.

За словами Кірбі, F-16 будуть надані в межах довгострокових оборонних потреб України. Йдеться про те, щоб допомогти Україні захищатись.

Зауважимо, Сєргєй Лавров раніше заявив, що Захід нібито готується до того, аби продовжувати ескалацію війни. Зокрема, він стверджував, що одна з модифікацій F-16 здатна нести ядерну зброю.

Кірбі у відповідь заявив, що це не США «розкидаються безрозсудною ядерною риторикою, а такі люди, як міністр закордонних справ Лавров, президент Путін, а також речник Путіна Пєсков».

Як повідомляв Львівський портал, напередодні президент Володимир Зеленський розповів, що дізнався кількість винищувачів F-16, які збираються надати Україні деякі західні партнери. Цією кількістю він задоволений, а день, коли відбулися такі перемовини, назвав «днем щастя».

Раніше в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї літаків, тобто від 36 до 64 F-16.

У травні Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До неї вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, Данія, Сполучені Штати і Португалія.

Згодом Білий дім підтвердив, що найближчими місяцями США і союзники обговорюватимуть, коли і скільки винищувачів отримає Україна. Тепер останній крок – за США.

Тренуванням українських пілотів на винищувачах F-16 керуватимуть Данія та Нідерланди. Самі навчання ще не розпочались, наразі триває підготовка.

Україна зі свого боку вже готується забезпечити відповідну інфраструктуру для F-16, втім це, за словами президента Зеленського, потребуватиме певного часу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *