ОСТАННІ НОВИНИ

Європарламент хоче усунути «непридатну» для головування в ЄС Угорщину

Андрій Котенський

|

Депутати Європарламенту наступного тижня мають прийняти резолюцію про те, що численні порушення Угорщиною законодавства Європейського Союзу роблять її непридатною для головування в ЄС у 2024 році, повідомляє Euractiv, пише Hromadske.

Угорщина має очолювати Раду ЄС протягом пів року з липня 2024 року, менше ніж через місяць після наступних виборів до Європарламенту. Країна, що головує, зокрема відповідає за формування переговорів щодо законів ЄС.

У резолюції євродепутати ставлять під сумнів те, «як Угорщина зможе виконати це завдання у 2024 році, враховуючи її невідповідність законодавству ЄС і цінностям, закріпленим у статті 2 Договору про ЄС, а також принципу щирої співпраці». Також резолюція звинувачує угорський уряд у системній корупції та засуджує «комунікаційні кампанії уряду Угорщини проти ЄС».

Як відзначає видання, резолюція не є юридично обов’язковою, але «вказує шлях до ще одного великого політичного конфлікту» між Брюсселем і Будапештом.

Європарламент закликає уряди ЄС «знайти належне рішення якомога швидше» і «нагадує, що парламент може вжити відповідних заходів, якщо таке рішення не буде знайдено».

Зазначимо, що останніми роками уряд Угорщини перебував у майже постійному конфлікті з інституціями ЄС, насамперед через суперечки щодо незалежності судової системи, свободи преси та громадянського суспільства й верховенства права.

Окрім того Львівський портал повідомляв, що сателіт Путіна – прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрожував заблокувати продовження санкцій ЄС проти Росії.

МЗС України також закликало угорського посла зупинити антиукраїнську риторику Орбана.

ЄС також вимушений був дати гроші Угорщині, щоби розблокувати 18 млрд євро для України.

Цікаво, що в листопаді 2022 року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта «Великої Угорщини» з частинами сусідніх держав у її складі. Зокрема, частина України була зображена у складі Угорщини.

Угорщина також відмовилася допомагати зброєю Україні, аби терористична Росія не обстрілювала Закарпаття, де можуть перебувати угорці.

За даними дослідження центру Századvég, більшості угорцям байдуже, що Росія знищує Україну, бо їм потрібен російські газ та туристи.

У квітні 2022 року проросійська партія Орбана перемогла на виборах в Угорщині зі значною перевагою. Водночас у травні 2022 року нова президентка Угорщини засудила агресію Путіна і підтримала вступ України до ЄС.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *