ОСТАННІ НОВИНИ

В ЗСУ пояснили, чому з території Білорусі не злітають літаки і дрони

Наталя Дуляба

|

Керівництво Білорусі обмежило свою військову співпрацю з РФ, тому окупанти не застосовують свою авіацію і безпілотники з білоруської території. Про це сказав командувач Об’єднаних Сил ЗСУ Сергій Наєв.

Із 6 квітня з Білорусі вивели російські МіГи, здатні нести аеробалістичні ракети «Кинджал». Але наразі на території Республіки Білорусь все ще залишаються 13 літаків (8 Су-34, 3 Су-30СМ, 2 Су-24МР) та 12 гелікоптерів (Мі-8, Мі-24, Мі-28Н).

Ось як генерал-лейтенант пояснює, чому наразі з території перестали злітати російські винищувачі і бомбардувальники, а також більше немає запусків «Шахедів»: «Не літають тому, що після невдалого вторгнення армії Росії з території Білорусі, а також наступних невдач на нашому сході та півдні керівництво Білорусі обмежило свою співпрацю з РФ щодо постачання озброєння, боєприпасів, а також надання полігонів для підготовки мобілізованих».

Водночас Сергій Наєв наголосив, що все-таки не варто «списувати» роль Білорусі у війні проти України. Він нагадав про об’єднання Білорусі і РФ в так звану Союзну державу, тому країни можуть й надалі проводити спільні авіанавчання, в тому числі й для демонстрації НАТО своєї готовності.

Нагадаємо, на території Білорусі значно поменшало російських військових. Станом на початок травня їх було менше 3000, тоді як кілька місяців тому контингент військ РФ становив близько 10 000 – 11 000. Ці солдати проходять навчання на білоруських полігонах, після чого їх перекидають на східний фронт в Україні.

Разом із тим російський диктатор Владімір Путін оголосив, що до 1 липня збирається розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі.

В американському Інституті вивчення війни назвали це черговою спробою маніпулювати Заходом. Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що наразі США не бачать жодних ознак переміщення російської ядерної зброї до Білорусі.

Зі свого боку глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що розміщення російської ядерної зброї в Білорусі може становити загрозу для безпеки Євросоюзу та пригрозив санкціями.

У воєнній розвідці України переконані, що Путін вдається до ядерного шантажу, бо зазнає поразки на полі бою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *