ОСТАННІ НОВИНИ

РФ розгорне ядерну зброю на території Білорусі для маніпулювання

Анастасія Диняк

|

Президент Росії Володимир Путін заявив про намір розмістити тактичну ядерну зброю на території білорусі до 1 липня. В Інституті вивчення війни назвали це черговою спробою маніпулювати Заходом. Про це повідомили у пресслужбі ISW.

Так, експерти ISW зазначили, що Москва, ймовірно, мала намір розмістити російську ядерну зброю в Білорусі ще до повномасштабного вторгнення в Україну, однак наразі ця заява є складовою для інформаційної операції Кремля.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 30 листопада 2021 року запропонував територію країни для розміщення російської ядерної зброї. У лютому 2022 року Білорусь вилучила з Конституції пункт, що закріплював нейтральний статус Білорусі.

За прогнозами Інституту, РФ могла спробувати розмістити тактичну або стратегічну ядерну зброю в Білорусі ще в січні та лютому 2022 року в рамках ширших зусиль з поглиблення російського контролю над Білоруссю.

«Путін, ймовірно, утримався від розміщення зброї в Білорусі на початку вторгнення 2022 року, щоб зберегти можливість розгорнути її в рамках майбутньої російської інформаційної операції з маніпулювання Заходом», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, напередодні Путін та Лукашенко домовилися про розміщення російського ядерного озброєння на території Білорусі.

«З 3 квітня починаємо навчання екіпажів. І 1 червня закінчимо будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусі», – заявив Путін.

За його словами, це відповідь на намір Великої Британії постачати Україні боєприпаси зі збідненим ураном. А також Путін наголосив, що Росія робить те, «чим США займаються десятиліттями».

Нагадаємо, раніше у відповідь на передачу Великобританією Україні снарядів зі збідненим ураном, у Росії заявили, що вони є шкідливими для довкілля та здоров’я людини.

Окрім того, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія змушена буде відреагувати, якщо Україна отримає ці боєприпаси, адже розцінюватиме їхнє використання як «брудну бомбу».

Згодом українські та західні військові експерти заперечили твердження Росії, що снаряди зі збідненим ураном, які Україні надасть Велика Британія, є шкідливими для довкілля та здоров’я людини, а також додали, що ці снаряди є одними з найефективніших і ними озброюють усі сучасні танки.

У Міноборони Великої Британії заперечили звинувачення Москви у нібито небезпеці снарядів зі збідненим ураном, які планують передати Україні, та зазначили, що РФ також їх використовує.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *