ОСТАННІ НОВИНИ

Якщо Лукашенко прийме «ядерну пропозицію» Путіна, ЄС буде реагувати, – речник

Наталя Дуляба

|

Європейській Союз розглядає варіанти реагування на заяву президента РФ Владіміра Путіна щодо можливого розміщення на території Білорусі російської ядерної зброї і чекає реакції з боку білоруського режиму. Про це 27 березня на брифінгу у Брюсселі заявив речник ЄС Пітер Стано, пише Укрінформ.

«На цій стадії дуже важливо відкинути це оголошення (Путіна) та бачити, що саме скаже про це білоруська сторона, режим Лукашенка, який, до речі, вже є співучасником цієї жорстокої агресії. Це (розміщення російської ядерної зброї в білорусі – ред.) могло б означати ескалацію, загрозу для європейської безпеки, що не залишиться без відповіді з боку країн-членів», – сказав він.

Пітер Стано зауважив, що Євросоюз готовий відповісти на такий розвиток подальшими санкціями. Водночас він утримався від припущень, якими можуть бути такі обмежувальні заходи, і зауважив, що таке рішення є компетенцією країн-членів, а внутрішні переговори щодо цього є конфіденційними.

«Якщо це (розміщення зброї – ред.) дійсно станеться, це буде пряма загроза для європейської безпеки. Ми поки не бачили жодного підтвердження з білоруської сторони, що такий крок у порядку денному або вже відбувається. Якщо це трапиться, безумовно, будуть наслідки», – наголосив речник ЄС.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні російський диктатор Владімір Путін заявив, що збирається до 1 липня розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі.

В американському Інституті вивчення війни назвали це черговою спробою маніпулювати Заходом. Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що наразі США не бачать жодних ознак переміщення російської ядерної зброї до Білорусі.

Зі свого боку глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі може становити загрозу для безпеки Європейського Союзу та пригрозив санкціями.

А секретар РНБО України Олексій Данілов вважає, що заяви Путіна про переміщення частини ядерної зброї до Білорусі наближають дестабілізацію Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *