ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили фонтан, присвячений бійцю Да Вінчі

Анастасія Диняк

|

21 квітня на площі Галицькій у Львові на місці фонтану «Кульбаба» відкрили фонтан, присвячений Герою України Дмитру Коцюбайлу «Да Вінчі» та всім українським добровольцям. Про це повідомили у пресслужбі міської ради.

На відкритті фонтану були присутні представники батальйону «Вовки Да Вінчі» та наречена Дмитра, керівниця медичної служби «УЛЬФ» 1 ОМБ «Вовки Да Вінчі» Аліна Михайлова.

«Українські добровольці – це також ті люди, які стали на захист нашої країни від початку російського вторгнення на нашу територію. І які з 2014 року віддавали життя, щоб ми навіть зараз, на 9-ий рік війни, мали можливість бути тут», – зазначила дівчина.

Зазначається, що фонтан виготовлений із кортенівської сталі, яка змінює свій колір під впливом природних явищ. Дизайнерські рішення зі сталі Cor-Ten є окрасою багатьох споруд по всьому світу, зокрема у Львові його використали на Меморіалі пам’яті Героям Небесної Сотні.

«Раніше на площі Галицькій був фонтан «Кульбаба» радянського періоду. Він не підлягав відновленню, тому його залишки передані у Музей Терору. Та це є минуле. Ми зрозуміли, що це місце для нової історії. Тому посвячуємо його всім добровольцям», – зазначив начальник управління архітектури та урбаністики ЛМР Антон Коломєйцев.

На відкритті фонтану також був присутній керівник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук.

«Добро завжди перемагає зло, день приходить на зміну ночі, правда бере верх над брехнею. Так і життєдайна сила води промовисто символізує, що пам’ять про подвиги кожного, хто боронить сьогодні нашу землю, зокрема й про воїнів-добровольців, завжди житиме у наших серцях. Вічна пам’ять Герою України Дмитру «Да Вінчі» Коцюбайлу. Вічна пам’ять усім і кожному, хто поклав життя за Україну. Честь і слава тим, хто продовжує боронити нашу Батьківщину», – зазначив Павло Ткачук.

Нагадаємо, роботи з облаштування нового сухого фонтану на місці фонтану «Кульбаба» розпочали  в червні 2019 року. Але під час розкопок території під фонтаном виявили мури давнього костелу Воздвиження Чесного Хреста, який спорудили у 1530-х роках навпроти Галицької брами до міста.

Крім елементів старовинного костелу, на площі Галицькій знайшли рештки 10 людей, уламки кераміки та монети.

Після таких знахідок на території почали працювати археологи, вони запропонували законсервувати виявлені рештки храму та музеєфікувати їх.

У травні 2020 року мали розпочатися роботи: замість колишнього фонтану «Кульбаба» планували облаштувати новий сухий фонтан.

Вартість робіт становила 4,5 мільйона гривень. Тривати роботи мали близько 4 місяців. Виконавець робіт – підрядна організація ПП «Патронат».

Додамо, що площа Галицька історично сформувалась на території частини колишнього Галицького передмістя Львова, що колись прилягало до міських укріплень з південного боку. У давнину тут розташовувалось поселення «Під сторожею». Два лани з цією назвою навпроти Галицької брами згадуються у королівському привілеї ще у 1386 році.

У 2007 році на площі частково провели археологічні розкопки під час реконструкції дороги. Науковцям вдалось виявити чимало цікавих та цінних знахідок, зокрема, дерев’яний водогін та дерев’яний оглядовий колодязь, фрагмент брукованої дороги XVIII сторіччя, та рештки дерев’яної будівлі, яка датується другою пол. XVIII – першою пол. XIX ст.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *