ОСТАННІ НОВИНИ

На площі Галицькій облаштують громадський простір з новим фонтаном

Вероніка Рой

|

У Львові на площі Галицькій, де під час робіт з реконструкції фонтану «Кульбаба» археологи виявили відкриті фундаменти давнього костелу Воздвиження Чесного Хреста, облаштують громадський простір з новим фонтаном. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

 

Зазначимо, 2 жовтня на розширеному засіданні консультативної ради при управлінні охорони історичного середовища було прийняті рішення про те, що рештки-фрагменти костелу Воздвиження Чесного Хреста треба законсервувати, а також опрацювати проєкт облаштування громадського простору.

«У новому проєкті необхідно передбачити ознакування храму в мощенні, встановити мініатюрний макет костелу з інформацією про храм і оточення. Фонтан має право там бути, але не рекомендувати відновлення «Світезянки» чи «Кульбаби». «Кульбаба» переїде в музей «Територія терору». «Світезянка» могла би бути, але ця скульптура не збереглась. Тому фонтан буде інший. Який саме — буде пропонувати проектант у контексті всього простору. Також будемо просити, щоб університет «Львівська політехніка» відремонтував фасади своїх корпусів, які виходять на цю територію і перебувають в поганому стані, зокрема балкон», — розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Як повідомив голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля, зараз готується технічне завдання для замовлення нового проекту по облаштуванню простору на пл. Галицькій.

«Думаю, що цього року — на початку наступного буде виготовлено проект, і вже у 2020 році будемо його реалізовувати», — додав Андрій Зозуля.

Нагадаємо, на початку червня на площі Галицькій почали відновлювати фонтан «Кульбаба», встановлений у 1970-х роках. Після всіх робіт тут мав з’явитись сухий фонтан з відкритим доступом до води.

Втім згодом на цій ділянці виявили фундаменти давнього костелу Воздвиження Чесного Хреста, який спорудили у 1530-х роках навпроти Галицької брами до міста. При цьому археологи нарікали, що перед початком робіт хотіли провести на площі Галицькій розкопки, але такої нагоди їм не надали.

Крім елементів старовинного костелу, на площі Галицькій знайшли рештки 10 людей, уламки кераміки та монети.

Після таких знахідок на території почали працювати археологи, вони запропонували законсервувати виявлені рештки храму та музеєфікувати їх.

Додамо, що площа Галицька історично сформувалась на території частини колишнього Галицького передмістя Львова, що колись прилягало до міських укріплень з південного боку. У давнину тут розташовувалось поселення «Під сторожею». Два лани з цією назвою навпроти Галицької брами згадуються у королівському привілеї ще у 1386 році.

У 2007 році на площі частково провели археологічні розкопки під час реконструкції дороги. Науковцям вдалось виявити чимало цікавих та цінних знахідок, зокрема, дерев’яний водогін та дерев’яний оглядовий колодязь, фрагмент брукованої дороги XVIII сторіччя, та рештки дерев’яної будівлі, яка датується другою пол. XVIII – першою пол. XIX ст.

Фото: ЛМР

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *