ОСТАННІ НОВИНИ

ЗСУ не будуть анонсувати контрнаступ, але певні дії вже почались, – Маляр

Наталя Дуляба

|

Українцям не слід вважати, що контрнаступ ЗСУ – це активні бої на якомусь напрямку фронту. Це широкий комплекс дій і заходів, які ніхто не буде анонсувати. Втім певні контрнаступальні дії вже почались. Про це 19 квітня в ефірі національного телемарафону сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Не буде такого дня, коли Збройні Сили України скажуть: «Завтра починаємо контрнаступ». Це неможливо в умовах війни, тому що це секретна інформація. Це плани ЗСУ, які ми не маємо права в публічному просторі обговорювати, в тому числі й самі військові їх не обговорюють», – сказала посадовиця.

Водночас вона закликала не розглядати український контрнаступ, про який останнім часом активно говорять, як військові дії на якомусь лише окремому напрямку. За словами Ганни Маляр, стратегічна мета України – деокупувати всі свої міжнародно визнані території, а це передбачає здійснення цілого комплексу заходів, в тому числі й контрнаступу. Певні контрнаступальні дії на сході, як вона зауважила, вже розпочались.

«Говорити вузько про контрнаступ є некоректно, адже потрібно розуміти, що Збройні Сили України не готують щось вузьке на конкретному напрямку. Вони щодня готуються до повного звільнення територій, це – величезний комплекс різних дій та заходів. Насамперед це підготовка людей, техніки до комплексу дій і оборонних, і наступальних, але все разом можна назвати заходами контрнаступальними», – пояснила заступниця голови Міноборони.

Говорячи про звільнення українських територій, Ганна Маляр наголосила на тому, що ЗСУ мають бути готовими до різних дій з боку ворога. Саме тому вище військове керівництво розробляє щонайменше кілька планів дій, кращий із яких обиратиме, зважаючи на ситуацію.

«Треба розуміти, що подібні рішення ухвалюються за дуже короткий термін, а не за місяць, чи за два або за пів року. І план остаточно обирають таким чином, щоб ворог не встиг на нього відреагувати», – сказала вона.

Нагадаємо, останнім часом у мережі активно обговорюють український контрнаступ, «зливи» секретних документів Пентагону, які нібито містили інформацію про це, а також підготовку самих російських окупантів до дій ЗСУ.

Про контрнаступ говорив і президент Володимир Зеленський, і міністр оборони Олексій Резніков, і  прем’єр Денис Шмигаль. Навіть у Пентагоні казали про контрнаступ України навесні і оцінювали, що шанс на успіх є «дуже хороший».

Втім зважаючи на масив інформації на цю делікатну тему в Міноборони України закликали дотримуватись тиші та не заважати військовим працювати.

Зі свого боку секретар РНБО Олексій Данілов стверджував, що Україна має низку варіантів контрнаступу, проте рішення про його початок будуть ухвалювати в останній момент.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *