ОСТАННІ НОВИНИ

На Волині заборонили діяльність УПЦ МП

Анастасія Диняк

|

11 квітня на позачерговій сесії депутати обласної ради депутати підтримали рішення про заборону діяльності УПЦ МП на Волині. Про це повідомили у пресслужбі облради.

Так, 54 депутати одноголосно підтримали рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та  заборону діяльності Української православної  церкви московського патріархату на території Волинської області».

«Ще однією проблемою є користування УПЦ МП храмовими спорудами – пам’ятками архітектури національного та місцевого значення. З 1991 року обласною владою, тодішнім облвиконкомом та ОДА було передано 18 таких споруд для 8 релігійних організацій. Їх же є значно більше. Переважна більшість пам’яток архітектури місцевого значення (це десятки) були передані райвиконкомами та РДА у користування УПЦ МП. Тому в районах та громадах також потрібно провести інвентаризацію та розірвати договори надання таких церков у користування УПЦ МП», – наголосив перший заступник голови облради Юрій Поліщук.

Він також зауважив, що найбільш відомим і знаковим на Волині є комплекс споруд Святогорського Успенського монастиря, пам’ятки архітектури національного значення.

«Ця пам’ятка була передана у користування релігійній організації «Святогорський Успенський Зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області» розпорядженням голови ОДА у 2003 році, а договір про надання у користування був укладений ОДА в 2020-му», – зазначив Поліщук.

Також цим рішенням депутати урадили органам місцевого самоврядування Волинської області:

  • сприяти зміні підлеглості релігійних громад УПЦ МП в канонічних й організаційних питаннях шляхом організації та проведення загальних зборів релігійних громад і внесення відповідних змін та доповнень до статутів релігійних громад;
  • здійснити заходи з проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають в користуванні УПЦ МП, з подальшим припиненням права користування на такі земельні ділянки шляхом прийняття відповідних рішень.

«Це є базова річ, яку усі ми маємо зробити сьогодні у цьому залі. Цього від нас чекає громадськість уже давно. Минулого разу, у вересні 2022 року, ми знайшли порозуміння і схвалили аналогічне звернення, і я переконаний, що зробимо це зараз. Ми відповідальні перед людьми і це наш обов’язок перед церквою і громадою», – наголосив депутат обласної ради Анатолій Вітів.

Нагадаємо, раніше діяльність УПЦ МП заборонили на Рівненщині. У самому Рівному депутати припинили право користування земельними ділянками на території громади, які використовує УПЦ МП.

Додамо, що з початку 2023 року 63 українські релігійні організації перейшли до Православної церкви України.Загалом на даний час в Україні залишається 8505 церков, що підпорядковуються московському патріархату.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *