ОСТАННІ НОВИНИ

У Херсоні окупанти обстріляли музей і райраду

Наталя Дуляба

|

В понеділок, 10 квітня, російські окупанти вчергове обстріляли Херсон – пошкоджено художній музей, який є пам’яткою архітектури, райраду і кардіоцентр. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора України.

Армія РФ обстріляла Херсон зі самого ранку. З чого саме гатили по місту, наразі правоохоронці не уточняють.

Втім відомо, що внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено будівлю художнього музею, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення, а також районну раду.

Крім того, вибуховою хвилею пошкоджені вікна обласного кардіологічного центру.

Постраждалих серед цивільних немає.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни). Наразі триває слідство.

Нагадаємо, під час окупації Херсона росіяни вивезли з художнього музею імені Олексія Шовкуненка та його філії у Новій Каховці близько 15 тисяч експонатів. Серед них – роботи роботи Айвазовського, Врубеля, картини та ікони XVIII-XX століть. Зафільмувати крадіжку зуміли небайдужі херсонці попри ризик убивства чи ув’язнення.

Про те, що російські окупанти взялись масово грабувати музеї та приватні колекції на Херсонщині, стало відомо торік у травні. Для полювань влаштовували цілі рейди також до помешкань місцевих краєзнавців, колекціонерів і магазинів антикваріату.

Наприкінці квітня 2022-го росіяни вивезли з музеїв Маріуполя понад 2000 експонатів. Серед них були оригінальні картини Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, стародавні ікони та унікальний рукописний сувій Тори, Євангеліє 1811 року, виготовлене маріупольськими греками.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *