ОСТАННІ НОВИНИ

Епіфаній проведе службу в Лаврі на Великдень

Ольга Денисяка

|

Митрополит ПЦУ Епіфаній проведе службу на Великдень в Успенському соборі в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Суспільне.

Про час повідомлять додатково, оскільки на Великдень у столиці не скасовуватимуть комендантську годину.

«Це спричиняє трішки труднощів, бо в цей час люди не мають права пересуватися. Молитва буде в Лаврі в Успенському соборі, але скоріше за все після комендантської години вранці», – зазначив митрополит.

Також Епіфаній прокоментував ситуацію з УПЦ МП, які не бажають покидати Лавру, незважаючи на розірвані договори 29 березня.

«Ми не за те, аби виселяли монахів з Києво-Печерської Лаври. Ми за те, щоб дух “руського мира” тут не панував. Щоб Лавра була українською, щоб в ній завжди линула молитва українською мовою за нашу Україну», –  каже він.

На його думку, українізація Лаври – неминучий процес. У Верхній Лаврі вже постійно звершується богослужіння ПЦУ, а з часом будуть «мирно та спокійно» молитися і в Нижній Лаврі.

Передісторія

Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра» з 29 березня розірвав договір безоплатної оренди зі Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою (Чоловічим монастирем) УПЦ МП через виявлені порушення, які встановила спеціальна Міжвідомча робоча група. Про це і необхідність виїхати Московський патріархат попереджали завчасно. Однак митрополит Павло (Лебідь) публічно заявляв, що УПЦ МП не збирається виселятись із території Києво-Печерської Лаври.

УПЦ МП подала позов проти заповідника, але суд відмовив у його задоволенні. Кілька днів на території Києво-Печерської Лаври було неспокійно. Тут збиралися віряни, церковники УПЦ МП, представники комісії Міністерства культури, яка мала проводити інвентаризацію майна Лаври. Однак її двічі не пустили до церков священники й прихожани Московського патріархату. Через це Мінкульт звернувся у поліцію.

Колишній намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло в оточенні прихильників перешкоджав діяльності журналісті, зокрема погрожував побиттям, а одну кореспондентку штовхнув.

1 квітня Шевченківський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя) до 30 травня за підозрою у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

2 квітня митрополит УПЦ МП Онуфрій проігнорував рішення суду про виселення і очолив літургію у Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *