ОСТАННІ НОВИНИ

Суд повернув 22 га незаконно приватизованої землі у передмісті Львова

Андрій Котенський

|

Франківській окружній прокуратурі Львова вдалося повернути у комунальну власність 21,9 га землі біля Львова, які більше двох років тому дозволила безкоштовно приватизувати Рясне-Руська сільрада, повідомляють НГЛ.

Як відомо, рішення про передачу землі приймались в останні тижні перед ліквідацією сільради і приєднанням Рясне-Руського та сусідніх сіл до Львова.

Господарський суд Львівської області задовольнив зразу кілька позовів прокуратури і скасував рішення Рясне-Руської сільської ради за 2020 рік, якими 5 ділянок передавали у власність гаражно-будівельних кооперативів. Чотири ділянки загальною площею 0,4 га кооперативу «Пікап». А значно більшу ділянку площею 21,5 га сільрада віддала кооперативу «Індустріал».

Ділянка площею 21,5 га, що раніше належала гаражно-будівельному кооперативу «Індустріал»

Прокуратура довела у суді, що всі ці ділянки сільрада виділила незаконно, оскільки на цю територію не були розроблені план зонування і детальний план, а цільове призначення не відповідало планам власників землі.

Окрім того, прокурор у суді наголосив, що гаражно-будівельні кооперативи можуть отримати ділянки лише для будівництва гаражів з цільовим призначенням «землі житлової та громадської забудови». Натомість сільрада виділила їм землі «промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення», що суперечить Земельному кодексу.

Тож суд вирішив підтримати позицію прокуратури і скасував відповідні рішення Рясне-Руської сільради. Таким чином, якщо це рішення не буде оскаржене в апеляції, майже 22 га повернуть у власність тепер уже Львівської міськради, адже у 2020 році Рясне-Руське увійшло до складу Львова.

Обидва гаражно-будівельні кооперативи – і «Пікап», і «Індустріал» – зареєстрували лише у вересні 2020 року, за два тижні до передачі землі у власність. Загалом Рясне-Руська сільрада роздала 18 таким же кооперативам майже 65 га землі. Засновниками і членами цих кооперативів були переважно працівники сільради, родичі депутатів та псевдоактивісти.

Нагадаємо, що раніше Львівський портал повідомляв, що колишню голову Рясне-Руської сільради підозрюють в махінаціях із землею.

Галицький районний суд скасував арешт чотирьох з п’яти земельних ділянок лісогосподарського підприємства «Галсільліс» щодо приватизації яких триває слідство. Ці землі приватним особам виділила колишня Рясне-Руська сільська рада. За кілька днів після зняття арешту земельні ділянки перепродали.

Також повідомлялось, що лісові землі Рясне-Руської отримали екс-депутат та одна родина бізнесменів.

До цього міський голова Львова Андрій Садовий примудрився «продати» під індустріальний парк інвесторам понад 23 гектари землі, яка навіть не входить до юрисдикції міськради Львова, а належала Рясне-Руській. Про деталі цієї справи читайте у матеріалі «Продати не своє. Чергова земельна афера львівських чиновників на 140 мільйонів?».

Також  за цим фактом була відкрита кримінальна справа, і за неї взялася Генпрокуратура.

Більше того, у 2016 році ГПУ проводила обшуки у львівській мерії, аби відшукати оригінали документів, на підставі яких було укладено договір купівлі-продажу цієї землі. Із вилучених документів стало відомо, що за підписом мера Львова Андрія Садового під Львовом незаконно віддали 23 га землі, вартість якої виявилася на 88 мільйонів гривень нижчою від її собівартості.

Згодом з’ясувалось, що незважаючи на заяви прокуратури, на спірній ділянці, яку не можуть поділити Львів і Рясне-Руське, таки будуватимуть індустріальний парк.

Нещодавно львівські депутати роздерибанили майже 24 га землі у житловому районі «Під Голоском» на півночі Львова. Практично усю цю землю депутати Львівської міськради безкоштовно роздали членам садового кооперативу, пов’язаного з двома їхніми колегами – депутатами міськради Олексійом Різником і Юрієм Ломагою.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *