ОСТАННІ НОВИНИ

Єврокомісія думає, аби рекомендувати старт переговорів про вступ з Україною і Молдовою, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Європейська комісія міркує над тим, щоб рекомендувати державам-членам ЄС  розпочати переговори про вступ з Україною і Молдовою, а Грузії надати кандидатський статус. Про це пише Європейська правда.

Редактор Радіо Свободи з питань Європи Рікард Джозвяк, який висвітлює тематику ЄС і НАТО, каже, що у травні Європейська комісія планує представити оновлену інформацію щодо статусу вступу України, Молдови та Грузії до ЄС. Саме цей термін раніше анонсували і в українському уряді. Офіційний звіт Єврокомісія про розширення планує оприлюднити у жовтні.

За словами Джозвяка, Європейська комісія думає рекомендувати державам-членам, аби ті почали переговори про вступ з Україною і Грузією, та щоб вони просунулись у відносинах з Грузією, яка наразі не має статусу кандидата.

«Отже залишилося шість місяців, але робоче припущення на цей момент: рекомендація розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою та надати статус кандидата Грузії», – відзначив Джозвяк.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у Європейській комісії схиляються до того, щоб надати Грузії статус кандидата на вступ до ЄС за умови, що за цей час влада країни не зробить нових кроків, які суперечать європейському курсу.

В уряді України кажуть, що працюють з кожною державою ЄС, аби відкрити переговори про вступ.

Як повідомляв Львівський портал, 23 червня 2022 року Україна офіційно стала кандидатом у члени ЄС.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що Україна має амбітну мету – стати повноправним членом Європейського Союзу через два роки, тобто до 2025 року.

Водночас представниця Єврокомісії пояснювала, що переговори про вступ до ЄС де-факто є не перемовинами, а процесом адаптації країни-кандидата до європейських правил, у якому кожен крок на наступний етап потребує згоди усіх країн-членів. Сам процес вона описує як «марафон з великою кількістю блокпостів», відтак застерігала українців від очікувань, що усе може відбуватися швидко.

Переговори про вступ стосуються умов, за яких країну приймуть до ЄС. Вони зосереджені на прийнятті та імплементації законодавства ЄС (acquis). Мета полягає в тому, щоб країна-кандидат виконала умови членства, які часто називають «копенгагенськими критеріями»

На початку березня прем’єр Денис Шмигаль заявляв, що Україна вже виконала всі сім рекомендацій Єврокомісії, наданих при отриманні статусу кандидата. Однак фахівці кажуть, що це не так, оскільки ухвалений закон щодо формування конкурсної комісії з обрання суддів Конституційного суду не відповідає висновку Венеційської комісії.

За останніми соцопитуваннями, проведеними в Україні торік у жовтні, вступ до Євросоюзу підтримують 86% громадян. Тим часом Україну як члена ЄС підтримують 65% європейців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *