ОСТАННІ НОВИНИ

Кулеба закликав Британію не пускати тенісистів з РФ та Білорусі, які їдуть на «Вімблдон»

Андрій Котенський

|

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав уряд Великої Британії відмовити у візах російським та білоруським тенісистам, яким дозволили брати участь у турнірі «Вімблдон».

Дмитро Кулеба закликає Велику Британію не давати віз спортсменам-рашистам, бо Росія продовжує свої звірства в Україні.

Рішення «Вімблдону» дозволити російським і білоруським гравцям змагатися є аморальним. Чи припинила Росія свою агресію або звірства? Ні, просто «Вімблдон» вирішив піти назустріч двом співучасникам злочину. Я закликаю уряд Великої Британії відмовити їхнім гравцям у візах», – закликав Дмитро Кулеба.

За даними Суспільного, «Вімблдон» скасував заборону на участь у турнірі тенісистам із Росії та Білорусі. Їх допустять після підписання декларації про нейтралітет.

У 2022 році Асоціація лаун-тенісу заборонила участь тенісистів з Росії та Білорусі на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Відтак спортсмени з цих країн пропустили три трав’яних турніри у Великій Британії, серед них – «Вімблдон-2022».

Через відсторонення російських та білоруських тенісистів від минулорічного «Вімблдону» організатори турніру отримали штраф від керівних тенісних організацій та попередження про позбавлення членства в разі продовження заборони.

Окрім нейтралітету організатори «Вімблдону» вимагатимуть від російських та білоруських тенісистів не отримувати фінансування від своїх держав. Ця вимога включає спонсорську допомогу від компаній, які керуються Росією чи Білорусією або ж частково їм належать.

У своїй заяві Асоціація лаун-тенісу назвала правильним рішення 2022 року про відсторонення російських та білоруських тенісистів від змагань. Організатори Вімблдону зазначили, що Україна переживає значні проблеми через вторгнення РФ, однак саме через санкції ATP та WTA їм довелось скасувати відсторонення.

Як відомо, ATP і WTA дозволяють російським та білоруським тенісистам брати участь у своїх турнірах на умовах нейтралітету – без використання державної символіки обох країн. При цьому обидві організації виступають проти повного відсторонення спортсменів. Свою позицію вони пояснюють тим, що такий крок є формою дискримінації проти окремих гравців на основі їхнього громадянства.

Як відомо, Україна бойкотуватиме змагання, де будуть представлені атлети з Росії і Бірорусі.

Як повідомляв Львівський портал раніше, незважаючи на початок війни Росії проти України, чим РФ та Білорусь порушили «Олімпійське перемир’я», Міжнародний олімпійський комітет (МОК) виступив за допуск російських і білоруських спортсменів до участі в змаганнях, що проводяться в Азії. Таке рішення прийнято на пропозицію Олімпійської ради Азії.

Водночас Європарламент засудив рішення МОК про допуск російських спортсменів до Олімпіади.

Спеціальна доповідачка ООН та експертка в галузі культурних прав та сучасних форм расової дискримінації та ксенофобії Александра Ксантакі заявила, що російські і білоруські спортсмени, які порушили «Олімпійське перемиря», мають повернутися на Олімпійські ігри в Парижі-2024 року. Вона переконана, що мають право змагатися навіть ті спортсмени, які могли брати безпосередню участь у вторгненні в Україну.

У лютому група щонайменше з 35 країн, зокрема США, Німеччина, Франція, Велика Британія і Японія, заявили що вимагатимуть відсторонення спортсменів з РФ та Білорусі від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

Базу російських спортсменів, які підтримали повномасштабний напад РФ на Україну можна переглянути тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *