ОСТАННІ НОВИНИ

КСУ перевірить конституційність «Харківських угод» про базування флоту РФ в Україні

Андрій Котенський

|

Конституційний суд України перевірить конституційність скандальних угод між Україною та РФ, підписаних у 2010 році, які дозволяли Чорноморському флоту Росії до 2042 року базуватись в Криму, повідомляє Українська правда.

31 березня до Суду надійшло подання 49 нардепів від ПП «Євросолідарність» та «Голос» щодо конституційності «Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України», тобто так званих «харківських угод».

Нардепи вважають, що Харківські угоди не відповідають ч.7 ст. 17 Конституції та стверджують, що ця угода суперечить принципам забезпечення нацбезпеки й закликають визнати її неконституційною.

Угоду підписали у 21 квітня 2010 року та синхронно ратифікували у Держдумі РФ та Верховній Раді України 27 квітня 2010 року. Після підписання і до ратифікації громадськість не мала можливості ознайомитись із текстом угоди.

Підписані, всупереч національним інтересам України документи про продовження термінів перебування ЧФ РФ в Україні ще на 25 років, нарощування особового складу збройних сил та військової техніки ворога в Криму, створили загрози суверенітету та територіальній цілісності нашої держави.

Згідно з базовими угодами 1997 року росіяни мали зменшувати свій контингент на півострові. Натомість “Харківські угоди” дозволили агресорам мати достатньо ресурсів для окупації півострова у 2014 році та для повномасштабного вторгнення до України у лютому 2022 року.

Через ці злочинні дії наприкінці 2013 – початку 2014 років на території АР Крим та м. Севастополя чисельність особового складу військових РФ, їх військової техніки перевищувала встановлені базовими угодами кількісні рівні.

Нагадаємо, що у 2010 році тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові угоду, яка передбачала, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.

На розгляд парламенту ратифікація «Харківських угод» була винесена 27 квітня 2010-го, і це засідання стало одним із найскандальніших в українській історії.

В грудні 2022 року ДБР і Офіс генпрокурора завершили спеціальне досудове розслідування за підозрою колишніх президента Віктора Януковича та прем’єр-міністра України Миколи Азарова у вчиненні державної зради за імплементацію «Харківських угод».

Азарову повідомили про підозру у вчиненні держзради за попередньою змовою групою осіб через підписання у 2010 році Харківських угод.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *