ОСТАННІ НОВИНИ

Сі Цзіньпін запропонує Путіну допомогу в ухиленні від санкцій, – ISW

Наталя Дуляба

|

Аналітики американського Інституту вивчення війни припускають, що під час зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним глава Китаю Сі Цзіньпін може обговорити схеми ухилення від санкцій і зацікавленість Пекіну в посередництві для врегулювання війни в Україні. Про це пише Українська правда.

Під час зустрічі в Москві 20-22 березня, як заявили в Кремлі, Путін і Сі планують підписати двосторонні документи, зміст яких наразі невідомий, та обговорити актуальні питання всебічного партнерства РФ і Китаю.

Раніше стало відомо, що китайські компанії продали російським деталі для безпілотників і обладнання, яке може бути використане у військових цілях. При цьому західні розвідувальні служби заявили, що керівництво КНР розглядає можливість надання Росії летального озброєння.

«Сі, ймовірно, планує обговорити з Путіним і російськими офіційними особами схеми обходу санкцій, які сприятимуть продажу і наданню китайської техніки Росії», – переконані експерти Інституту вивчення війни.

Раніше ISW робив висновки, що 1 березня Олександр Лукашенко і Сі підписали пакет з 16 угод, які можуть полегшити обхід російських санкцій завдяки просуванню китайської продукції через Білорусь.

«Сі також, ймовірно, має на меті сприяти китайським зусиллям, спрямованим на позиціонування Китаю як неупередженого посередника на переговорах між Росією і Україною. Китай 24 лютого оприлюднив мирний план з 12 пунктів щодо війни в Україні, хоча залишається незрозумілим, що конкретно включатимуть китайські пропозиції щодо врегулювання війни шляхом переговорів. Сі може спробувати використати свій успіх в посередництві у відновленні дипломатичних відносин між Іраном і Саудівською Аравією для більш широких зусиль з посередництва у цій війні», – додали аналітики інституту.

Як повідомляв Львівський портал, після зустрічі з Владіміром Путіним у Москві Сі Цзіньпін планує поговорити і з президентом України Володимиром Зеленським. Перемовини відбуватимуться в онлайн-режимі.

Нещодавно Володимир Зеленський публічно говорив, що був би не проти зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Щодо можливості надання Росії летальної зброї офіційний Пекін заперечував такі наміри Китаю. До думки, що КНР не наважиться дати РФ зброю, схиляється й голова української розвідки Кирило Буданов.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *