ОСТАННІ НОВИНИ

Тараса Бобанича зі Львівщини посмертно відзначили орденом «Золота Зірка»

Наталя Дуляба

|

У День українського добровольця президент Володимир Зеленський вручив орден «Золота Зірка» родичам загиблого на війні Тараса Бобанича (Хаммера), який очолював «Правий сектор» на Львівщині. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Орден «Золота Зірка» від глави держави отримали дружина і батько молодшого лейтенанта Тараса Бобанича, якого посмертно удостоєно звання Героя України.

Зауважимо, що цей орден вручають лише тим, хто отримав найвищу держвідзнаку – звання Героя України.

Тарас Бобанич відомий під псевдо Хаммер, керівник «Правого сектору» на Львівщині, загинув на початку квітня 2022 року під час боїв на Ізюмському напрямку. Йому було лише 33 роки.

Із початку повномасштабного вторгнення РФ він на чолі 2 окремого батальйону ДУК «Правий сектор» брав участь у боях із окупантами на Київщині та Чернігівщині. Торік у квітні підрозділи Тараса Бобанича у складі ЗСУ стримували ворожий наступ на Харківщині, відбиваючи атаки ворога поблизу населеного пункту Сулигівка та завдаючи противнику значних втрат у живій силі й техніці.

«Щоб вивести особовий склад з-під ворожих авіаційних та артилерійських ударів, Тарас Бобанич ухвалив рішення змінити позиції, при цьому сам залишився для вогневого прикриття переміщення підрозділу. Він до останнього не покидав зайнятих позицій, але внаслідок обстрілу зазнав множинних осколкових поранень, несумісних із життям», – кажуть в Офісі президента.

Невдовзі після загибелі на фронті одну з вулиць у Львові перейменували на честь Тараса Бобанича, а в Стрию відкрили алею та встановили дошку пам’яті у школі, де вчився воїн.

Довідково:

Тарас Бобанич (15.03.1989 – 08.04.2022), псевдо Хаммер, був уродженцем Трускавця, внук українського січового стрільця. Здобув юридичну освіту у Львівському державному університеті внутрішніх справ. З 2007 року був активним учасником вуличного правого руху на Львівщині. Організовував та брав безпосередню участь в багатьох національно-захисних та культурно-просвітницьких акціях.

До «Правого сектору» Тарас Бобанич доєднався наприкінці 2013 року. Брав активну участь у Революції Гідності. У 2014-му очолив силовий блок «Правого сектору» на Львівщині, а також став командиром 2-го запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор». Брав участь у бойових діях на Донбасі.

З кінця вересня 2015-го року Тарас Бобанич був одним з координаторів акції «Громадянська блокада Криму» – товарної блокади адміністративного кордону з тимчасово окупованим півостровом Крим. У 2020 році обраний членом Проводу національно-визвольного руху «Правий сектор».

Поховали воїна на Личаківському цвинтарі у Львові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОП, з мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *