ОСТАННІ НОВИНИ

Бахмут дає один із найбільших результатів за всю війну, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Коментуючи рішення продовжити оборону Бахмута, президент України Володимир Зеленський заявив, що бої саме тут дають один із найбільших результатів за всю війну. Про це він сказав у своєму відеозверненні.

«Окупант убиває за сам факт, що ми українці. За одне тільки слово про Україну. За нашу мрію про Україну. За наше життя – життя українців. І ми знищуємо окупанта всюди, де це дає результат для України. Бахмут дав і дає один із найбільших результатів за час цієї війни, за час усієї битви за Донбас», – заявив глава держави.

Він розповів, що на останньому засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача було прийнято рішення залишатися в Бахмуті, незважаючи на складну ситуацію там, і лише посилювати оборону українського війська.

При цьому Володимир Зеленський наголосив, що жодних розбіжностей із військовим керівництвом з цього приводу не було. Таким чином він спростував чутки про суперечки щодо подальший дій у Бахмуті.

«Хочу бути відвертим у таких темах. Буває, на жаль, багато різних дезінформаційних повідомлень. Від тих, хто навіть чути не може абсолютно закритих розмов про оборону, але щось стверджує про якісь нібито рішення щодо питань оборони.

Суспільство має розуміти сенс наших оборонних операцій, правдивий сенс. На Ставці я прямо поставив питання і командувачу «Хортиці» генералу Сирському, і Головкому Залужному про те, якою вони бачать далі оборонну операцію на Бахмутському напрямку. Чи відійти, чи продовжувати оборону й посилюватись у місті. Обидва генерали відповіли: не відходити й посилюватися. І ця позиція була одноголосно підтримана Ставкою. Інших позицій не було. Я сказав Головкому знайти відповідні сили, щоб допомогти хлопцям у Бахмуті», – підкреслив президент.

Володимир Зеленський додав, що немає жодної частини України, від якої нібито можна відмовитись, і немає жодного окопу, у якому стійкість і героїзм наших бійців були б нібито нецінними. Тому він подякував усім українським захисникам й захисницям.

Нагадаємо, на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача 6 березня головною темою був Бахмут. На ньому Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександр Сирський виступили за продовження оборонної операції у місті та посилення наших військ.

Що відбувається у Бахмуті

Інтенсивні бої в районі Бахмута розпочались ще торік влітку і тривають уже більше семи місяців поспіль. У Генштабі кажуть, що на захоплення міста російські окупанти кинули свої найкращі підрозділи й штурмові бригади «вагнерівців», їхні втрати обчислюють тисячами.

Наприкінці лютого ситуація загострилася, окупанти намагаються оточити Бахмут, але всі ці спроби, як кажуть у Генштабі, є безуспішними.

ЗСУ продовжують мужньо тримати оборону і таким чином виснажувати ворога. Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в Бахмуті російська армія втрачає усемеро більше солдатів, ніж українська.

Як кажуть у ЗСУ, наразі українські війська проводять контрольовану, планову ротацію позицій у Бахмуті. Про масове відведення сил поки не йдеться, хоча бої досягли найвищого рівня напруги.

За даними заступниці міністра оборони Ганни Маляр, «вагнерівців» на Бахмутському напрямку РФ змушена заміняти строковиками та контрактниками, адже більшість підрозділів ПВК уже ліквідовані.

Британські розвідники кажуть, що погодні умови навесні завадять пересуванню по місцевості у районі Бахмута, що може дати перевагу українським військовим.

Американські аналітики вважають, що російські окупанти змінили тактику навколо Бахмута і тепер намагаються витіснити українських військових з міста замість спроб оточити його. Хоча навіть оточити Бахмут, на думку ISW, росіянам не вдасться найближчим часом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *