ОСТАННІ НОВИНИ

Битва за Бахмут триває вже сім місяців, втрати окупантів обчислюються тисячами, – Генштаб

Наталя Дуляба

|

Інтенсивні бої в районі Бахмута розпочались ще торік влітку і тривають сім місяців поспіль. На захоплення міста російські окупанти кинули свої найкращі підрозділи й штурмові бригади «вагнерівців», їхні втрати обчислюють тисячами. Українські захисники, мужньо тримаючи оборону, виснажують ворога. Про це під час брифінгу 23 лютого розповів заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов.

За словами бригадного генерала, запеклі бої у районі Бахмута розпочались ще в липні 2022 року і тривають дотепер. Саме на цьому напрямку досі відбуваються найінтенсивніші бойові дії, адже рашисти, незважаючи на значні втрати, вперто намагаються оточити це українське місто.

«Амбіційне військове-політичне керівництво терористичних військ прагнуло ще до кінця серпня встановити контроль над Бахмутом. Кремль не розраховував на те, що українські війська будуть так довго його обороняти. На захоплення міста окупанти кинули найбільш підготовлені підрозділи і частини своїх регулярних військ, а також штурмові загони ПВК «Вагнер»… Кількість вбитими у боях за Бахмут обчислюється тисячами окупантів, а найманців вони взагалі не евакуйовують. Прийнятним для ворога є те, що поранених «вагнерівців» вони свідомо залишають помирати на полі бою. Живих там назад не пускають», – сказав Олексій Громов.

За його словами, саме на Бахмутському напрямку російські окупанти зосередили найбільшу частку своєї артилерії. Лише з початку лютого тут відбулось понад 380 зіткнень. Нерідко ворожі підрозділи атакують позиції ЗСУ безперервними хвилями, але українські захисники мужньо тримають оборону.

«Сили оборони України вимушені вкотре вести ефективну, виправдану тактику виснаження ворога, яка вже показала свою дієвість. Так, єдиним шляхом для мінімізації втрат та накопичення достатнього наступального потенціалу є ведення стійкої оборони, в результаті якої ворог несе відчутні втрати та змушений постійно підтягувати свої резерви… Просування противника забезпечується лише після руйнації оборонних укріплень та необхідністю зберегти життя наших воїнів», – пояснив Олексій Громов.

Військовий додав, що плани Москви залишаються незмінними: захопити й утримати Донецьку і Луганську області, а також захистити сухопутний коридор до Криму.

Втім Громов підкреслив, що можливості РФ досягнути значного оперативного успіху є обмежені у зв’язку з дефіцитом ресурсів, в тому числі артилерійських боєприпасів. Саме тому Росія намагається збільшити власне виробництво, яке є обмеженим, а також шукає допомогу в інших країнах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *