ОСТАННІ НОВИНИ

Німеччина таки дає Україні танки Leopard 2

Наталя Дуляба

|

Федеральний уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Збройним Силам України 14 танків Leopard 2 та дозволив реекспорт іншим країнам. Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій на сайті уряду ФРН.

Про рішення щодо танків для України оголосив канцлер ФРН Олаф Шольц під час засідання уряду у середу, 25 січня. Відповідне рішення німецького уряду є «результатом інтенсивних консультацій, які відбулися з найближчими європейськими та міжнародними партнерами Німеччини».

«Це рішення відповідає нашим діям щодо підтримки України, зважаючи на наші можливості. Ми діємо в тісно скоординованій міжнародній манері», – сказав Олаф Шольц.

Як вказано в повідомленні, для України хочуть зібрати два танкові батальйони з Leopard 2. Німеччина надасть 14 своїх танків Leopard 2 A6 зі складів Бундесверу. До ініціативи долучаться й інші європейські партнери, адже ФРН дозволить іншим країнам реекспорт цієї моделі танків.

Також у Німеччині найближчим часом мають розпочатися тренування, під час яких українські військові освоюватимуть Leopard 2. Окрім навчання, пакет також включатиме логістику, боєприпаси та обслуговування системи.

Нагадаємо, напередодні ЗМІ вже писали, що 25 січня канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосить про передачу Україні танків Leopard 2. Цьому рішенню передували, як кажуть журналісти, інтенсивні кількаденні консультації із союзниками, особливо зі США. Адже Шольц відстоював позицію постачання танків ЗСУ лише у співпраці з іншими країнами.

24 січня стало відомо, що Польща надіслала Німеччині запит на реекспорт в Україну танків Leopard 2.

Передісторія

Україна готується до ймовірного нового наступу Росії, тому потребує більше зброї, зокрема й танків для свого майбутнього контрнаступу. 11 січня президент Польщі Анджей Дуда анонсував передачу ЗСУ роти танків Leopard 2, але у складі міжнародної коаліції.

Оскільки танки Leopard 2 виробляє Німеччина, то жодна з країн, яка має цю техніку, не може передати її Україні без дозволу Німеччини. ФРН наразі не готова ні сама дати ці танки українським військовим, ні дати дозвіл іншим державам.

ЗМІ стверджували, що канцлер Німеччини Олаф Шольц у розмові з президентом США Джо Байденом заявив про передачу ЗСУ Leopard 2 після того, як США нададуть свої танки Abrams, які є досить складними в керуванні, обслуговуванні й ремонті. Офіційно Німеччина цієї умови не підтвердила.

Згодом очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що ФРН не проти постачання танків в Україну, але виступає за збільшення коаліції таких постачальників.

Президент Володимир Зеленський зі свого боку відзначив, що дискусії довкола передачі Україні танків потрібно завершувати рішеннями.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *