ОСТАННІ НОВИНИ

Президенти Польщі і Литви анонсували передачу Україні танків і ЗРК

Наталя Дуляба

|

У середу, 11 січня, з офіційним візитом до Львова прибули президенти Польщі й Литви Анджей Дуда та Гітанас Науседа. На брифінгу після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським вони анонсували надання Україні роти танків Leopard 2 та зенітних комплексів. Про це з місця події повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Президенти трьох країн провели у Львові другий саміт Люблінського трикутника, під час якого також обговорили ситуацію в Україні. Опісля сторони підписали спільну декларацію, яка фіксує намір Польщі й Литви продовжити надавати Україні потужну військову, технічну, гуманітарну та іншу підтримку.

Після засідання Володимир Зеленський, Анджей Дуда та Гітанас Науседа вийшли до журналістів на брифінг. Іноземні гості від імені своїх країн вкотре висловили підтримку Україні, наголосивши на її суверенності й територіальній цілісності.

Так, Гітанас Науседа підкреслив, що Литва бажає якнайшвидшої перемоги України у війні, тому продовжуватиме надавати їй підтримку. Відтак він анонсував передачу нових зенітних комплексів, аби посилити захист українського неба. Інших деталей щодо типу систем чи приблизної кількості литовський президент не назвав.

«Ми робимо все можливе, аби надавати підтримку Україні, зокрема й у військовій сфері. Ще до війни ми надавали Stinger’и, а сьогодні я привіз новину: ми передаємо системи протиповітряної оборони та певні зенітні установки. У Литві ми можемо мати певні суперечки з економічних чи політичних аспектів, але жодного разу у нас не було суперечок щодо підтримки України і надання їй допомоги. Всі політичні партії погоджуються, що допомога має бути максимальною, а перемога України – швидкою», – підкреслив Гітанас Науседа.

Анджей Дуда заявив, що Польща на власному досвіді знає, як це бути під російською окупацією, тому вона й надалі робитиме все, аби допомогти Україні позбутися російських загарбників.

Глава Польщі поінформував про рішення передати Україні роту танків Leopard 2 «у межах міжнародної коаліції». При цьому він висловив сподівання, що інші країни також долучаться. Наразі Польща працює над тим, аби посилити цю коаліцію зі союзниками.

«Нещодавно ми дійсно прийняли рішення про надання Україні такої підтримки. Роту танків Leopard передадуть у межах міжнародної коаліції, адже ще потрібно отримати певні офіційні згоди. Також нам треба побудувати міцну міжнародну коаліцію. Перша рота танків Leopard, яку, я сподіваюсь, разом із ротами танків інших типів від інших країн буде надана Україні дуже скоро», – сказав Анджей Дуда.

Зауважимо, що рота танків – це близько десятка машин.

Володимир Зеленський зі свого боку подякував іноземним колегам за військову допомогу, але наголосив, що Україна ще «чекає на об’єднане рішення» щодо танків.

«Ми очікуємо об’єднаного рішення, бо одна держава Leopard’ами нам допомогти не зможе. Ми ж воюємо з РФ тисячею танків… Бачу позитивне рішення польських колег, обговорюємо це питання з іншими країнами. Не буду називати конкретну державу, але від неї ми очікуємо позитивного сигналу щодо постачання нам сучасних танків західного зразка. Все це – велика об’єднана робота усіх держав. Україна воює за спільні цінності, тож потрібна й спільна допомога», – відзначив президент України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Офіс президента України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *