ОСТАННІ НОВИНИ

Операція при сколіозі: довіряємо хребет професіоналам

Омелян Шевчук

|

Сучасна спінальна хірургія здатна повністю позбавити від викривлення хребта у більшості випадків. Однак часто на шляху до здорової спини стоїть відсутність правдивої інформації та страх людини. Як діяти правильно сьогодні розповів нейрохірург, спінальний хірург медичного центру SpinexПилипчук Валерій Васильович.

Що найважливіше у лікуванні сколіозу?

Своєчасно звернутися по допомогу, саме своєчасність має надзвичайно важливе значення. Численні  дослідження американських та європейських лікарів доводять: якщо кут сколіозу більш як 40 – 45° і швидкість прогресування перевищує 1° на рік – необхідна операція. А консервативне лікування таке як: корсет, фізіотерапія чи ЛФК, успіху за таких умов зазвичай уже не приносять.

Особливо важливо своєчасно звернутися по допомогу в дитячому та підлітковому віці, коли йде формування всіх внутрішніх органів та систем. Адже якщо хребет нерівний, то й внутрішні органи розвиваються неправильно.

До прикладу пацієнтка Spinex Ольга, 15 років. Сколіоз був супутником дівчини багато років. З часом сколіотичне викривлення погіршувалося настільки, що єдиним можливим варіантом залишилась операція. Завдяки вчасному зверненню батьків до фахівців Центру сучасної хірургії Spinex досвідченим хірургам вдалося не лише зупинити розвиток сколіозу, а й повністю вирівняти хребет.

Тож подолати проблему сколіозу можна тільки у молодому віці?

Ні і ще раз ні, боротися зі сколіозом потрібно у будь-якому віці. «Мені вже пізно рівняти хребет» – це хибне уявлення про проблему, адже з часом викривлення нікуди не зникає, а навпаки, лише прогресує, спричиняючи постійній біль, погане самопочуття, порушення ходи та постави. Якщо є сколіоз, його ніколи не пізно позбутися –  операції проводяться у будь якому віці. Вік не є перепоною для повернення до активного життя.

Пацієнтка Spinex Наталя, 46 років. З підліткового віку живе зі сколіозом. Згодом почав турбувати біль, збільшився реберний «горб».  Після операції хребет став рівним, і «горб» більше не заважає почуватися вродливою та стрункою.

– Напевно для багатьох операція – то найбільший страх, і наважитись на неї не просто?

«У вашому випадку вже нічого не вдієш» та «Після операції ви взагалі перестанете ходити» – такі слова пацієнти зі сколіозом чи кіфозом чують і від знайомих і від лікарів. Звичайно, у деяких випадках, коли викривлення досить значне і хребет вже зрісся в неправильному положенні, – операція буде важчою, триватиме довше й повністю вирівняти хребет вдається не завжди. Втім, результат втручання завжди позитивний – вдається зупинити прогресування викривлення та максимально вирівняти хребет. А страх перестати рухатися після операції абсолютно безпідставний. Річ у тім, що під час хірургічних маніпуляцій на хребті використовується сучасна методика Інтраопераційний Нейромоніторинг (IONM). Це дає змогу контролювати роботу спинного мозку безпосередньо під час вирівнювання хребта, що мінімізує ризик неврологічних порушень та робить хірургічне втручання максимально безпечним.

До прикладу пацієнтка Spinex Тетяна, 32 роки. У Тетяни був непростий випадок. Її діагноз – нервовом’язовий сколіоз – один із найважчих для хірургічної корекції, і зазвичай повністю його виправити не вдається. Під час багатогодинної операції фахівці Spinex зробили все можливе й результат  перевищив очікування. Тепер Тетяна може самостійно сидіти, чого раніше не могла зробити без підтримки.

Валерію Васильовичу, чи можете ви підказати нашим читачам правильний алгоритм дій, при прояві сколіозу?

  1. Візит до фахівця. Для початку необхідно звернутися на консультацію з усіма наявними знімками та результатами обстежень. Під час прийому, разом з пацієнтом та його родичами, фахівець обговорює всі можливі варіанти лікування та обирає найкращий спосіб лікування у кожному конкретному випадку. І це не завжди хірургічне втручання, часто ми починаємо з реабілітації.
  2. Власне операція. Коли рішення про операцію прийнято, людина приїжджає до нашої Центру, де спершу проводяться всі необхідні обстеження. На наступний ранок призначають хірургічне втручання. Тривалість операції залежить від ступеня викривлення та гнучкості хребта. Зазвичай це 6-10 годин.
  3. Реабілітація. Наступного дня після операції разом з реабілітологом людина сідає та встає на ноги. На 3-5 день пацієнт уже займається у залі реабілітації.
  4. Повернення до звичного життя. Про вихід на роботу чи навчання можна говорити, з огляду на самопочуття, в середньому через 1-1,5 місяця.

САМОЛІКУВАННЯ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я

Дізнатися відповіді на всі запитання та записатися на прийом можна за телефонами:

  • (0432) 50 70 90
  • (068) 150 90 90
  • (066) 150 90 90
  • (073) 150 90 90

Центр сучасної хірургії SPINEX

м. Вінниця, вул. Князів Коріатовичів, 209-А (ВОПНЛ ім. О.І. Ющенка)

Більше деталей на сайті центру сучасної хірургії Spinex.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *