ОСТАННІ НОВИНИ

Спікери парламентів Естонії, Латвії і Литви в Києві закликали закрити небо над Україною

Наталя Дуляба

|

Спікери парламентів України, Естонії, Латвії та Литви Руслан Стефанчук, Юрі Ратас, Інара Мурнієце та Вікторія Чміліте-Нільсен закликали міжнародну спільноту негайно закрити небо над Україною. Про це йдеться у їхній спільній заяві, підписаній у Києві 24 березня, вказано на сайті Верховної Ради України.

Лідери парламентів країн Балтії прибули до Києва, де під час зустрічі з керівником ВРУ підписали спільну заяву щодо російської війни в Україні про об’єднання зусиль для припинення агресії та відновлення безпеки в Європі.

У цій заяві вони:

  • наголошують на необхідності прискорення членства України в ЄС;
  • підтримують продовження політики відкритих дверей НАТО;
  • закликають міжнародну спільноту негайно створити заборонену для польотів зону над Україною, щоби запобігти масовим жертвам серед мирного населення;
  • пропонують міжнародній спільноті ввести повне торгове ембарго проти Росії;
  • закликають країни збільшити постачання всієї зброї, необхідної Україні для перемоги у війні;
  • заявляють, що воєнні злочини кремлівського режиму не повинні залишатися безкарними Міжнародним Судом і Міжнародним Кримінальним Судом;
  • наголошують на необхідності почати думати про відбудову України вже зараз та виступати за комплексний план допомоги для відновлення економіки України.

Як писав Львівський портал, Естонія стала першою країною-членом НАТО, яка офіційно закликала членів ООН закрити небо України від російських окупаційних військ. Відповідне звернення естонський парламент ухвалив 14 березня.

Згодом до неї приєдналися й Латвія та Литва, парламенти яких теж прийняли аналогічні звернення до країн ООН.

У НАТО щоразу наголошують, що не будуть закривати небо над Україною, бо це втягне країни Північноатлантичного альянсу у війну з РФ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ВРУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *