ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні продовжили вакцинацію від поліомієліту

Ірина Марчук

|

Кампанію зі щеплення проти поліомієліту дітей віком від 6 місяців до 6 років в Україні продовжать щонайменше на два тижні. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Перший етап вакцинальної кампанії розпочався 1 лютого цього року. За даними МОЗ, станом на 18 лютого, щеплення отримали 40 тис. дітей, що становить майже 28% від запланованої кількості.

Найвищий рівень вакцинації про поліомієліту демонструють Дніпровська (41%), Кіровоградська (42%), Вінницька (41%) та Луганська (41%) області. Натомість Львівщина – аутсайдер цього рейтингу. Лише 19% дітей області отримали щеплення.

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що через недостатні темпи вакцинації перший етап продовжать щонайменше на два тижні.

«Темпи вакцинації залишаються недостатніми. Водночас високе охоплення щепленнями на першому етапі – ключова складова для подолання спалаху поліомієліту. Сьогодні діти, які не мають всіх необхідних щеплень проти поліо, у небезпеці. Проте результати перших трьох тижнів кампанії довели, що потрібен додатковий час на завершення кампанії форсованої імунізації», – заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, на ефективність кампанії впливає кілька факторів. Зокрема велика кількість неохочих вакцинуватись, навантаження на медичну систему через Covid-19 (під час проведення кампанії) та деякі неточності у плануванні попереднього етапу проведення щеплень.

«Наше завдання – виявити якомога більше дітей, які мають порушення Національного календаря щеплень, або не мають їх взагалі, і вакцинувати. Адже тільки це допоможе нам здолати поліомієліт – страшну хворобу, яка повернулася в Україну», – додав головний санлікар.

Кампанію зі щеплення проти поліомієліту в Україні розпочали через повернення вірусу в Україну. Як повідомляють у МОЗ, вона відбувається у 2 етапи:

Етап 1. Кампанія щеплення інактивованою поліовакциною (ІПВ) дітей віком до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до календаря щеплень.

Етап 2. Щеплення оральною поліовакциною (ОПВ) усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до календаря.

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують в дітей імунітет до поліомієліту. У Міністерстві охорони здоров’я розповіли про їхню роботу: ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. Натомість, ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

У МОЗ закликають батьків перевірити наявність вакцини проти поліомієліту у своїх дітей. Якщо її немає, то варто якомога швидше звернутись до сімейного лікаря чи педіатра.

Нагадаємо, Через загрозу спалаху поліомієліту в Україні з 1 лютого стартувала вакцинальна кампанія серед дітей віком від 6 місяців до 6 років. Однак на Львівщині батьки не поспішають вакцинувати дітей. За даними центру громадського здоров’я, в області за перший тиждень кампанії щеплення зробили лише 2% дітей. Це – найнижчни показник в Україні.

Що необхідно знати про поліомієліт?

Вірус поліомієліту може паралізувати, уражає центральну нервову систему з виникненням парезів і паралічів. Дитина невакцинована проти поліомієліту в повній мірі знаходиться в зоні підвищеного ризику та становить небезпеку для інших дітей. Частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років.

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний, який відбувається через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, переноситься мухами. Інфікування може відбуватись повітряно-крапельним шляхом через виділення з верхніх дихальних шляхів.

Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися впродовж 4-6 тижнів від початку хвороби.

Ознаки поліомієліту:

  • гострий початок з підвищенням температури тіла
  • головний біль, біль у горлі;
  • нежить;
  • блювота, проноси;
  • раптове порушення ходи, м’язова слабість, біль у кінцівках;
  • порушення чутливості шкіри;
  • розвиток гострих млявих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів.

Для профілактики ентеровірусних інфекцій, необхідно мити руки з милом гарячою водою, провітрювати і проводити вологе прибирання у приміщеннях. Для пиття використовувати тільки кип’ячену питну воду, ретельно мити гарячою водою овочі, зелень, ягоди і фрукти. Проте захиститись допоможе лише вакцинація.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *