ОСТАННІ НОВИНИ

Єврокомісія погодила Україні 1,2 млрд євро кредиту

Ольга Денисяка

|

Єврокомісія 1 лютого офіційно схвалила надання Україні кредиту 1,2 мілрд євро як допомоги на тлі російської загрози. Про це повідомила очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн, пише hromadske.

Вона закликала Європарламент і країни ЄС домовитися, щоби якнайшвидше виплатити перший транш цього кредиту сумою 600 мільйонів євро.

Другий транш буде надано Україні протягом року після оцінки дій уряду України з низки ключових напрямів.

«Ми щойно погодили пропозицію щодо нової макрофінансової допомоги для України розміром до 1,2 млрд євро – на додаток до 5,6 млрд євро, які вже були надані в межах п’яти попередніх програм», – повідомили у ЄК.

Про цей кредит стало відомо 24 січня. У Єврокомісії тоді вказали, що гроші мають допомогти Україні задовольнити свої потреби у фінансуванні через конфлікт.

Фон дер Ляєн також анонсувала, що у 2022 році Єврокомісія майже подвоїть грантову допомогу для України – вона збільшиться на 120 мільйонів євро. А ще посадовиця запевнила, що ЄС продовжить інвестувати в майбутнє України завдяки власному інвестиційному плану для Києва. Цей план має дозволити залучити понад 6 мільярдів євро інвестицій.

З 2014 року ЄС та європейські фінансові інститути виділили Україні понад 17 мільярдів євро грантів та кредитів.

Як писав Львівський портал, з кінця жовтня Росія переміщує свою військову техніку до кордону з Україною, про що свідчать знімки, неодноразово зроблені зі супутника. У січні стало відомо, що Росія перекидає на Донбас танки, боєприпаси та пальне.

Самопроголошений «президент» Білорусі Олександр Лукашенко також анонсував цієї зими спільне білорусько-російське військове навчання біля українських кордонів.

За даними німецького видання Bild, Росія розглядає план захопити дві третини території України, включно з Києвом. А МЗС Британії заявило, що викрило докази змови щодо встановлення проросійської влади в Україні на тлі планів Кремля про вторгнення в Україну.

Своєю чергою США та європейські країни пообіцяли, що відреагують «потужними економічними та іншими заходами», якщо Росія наважиться на військову ескалацію.

Командувач Об’єднаних сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявив, що нове вторгнення Росії в Україну, за одним із сценаріїв, може статися 20 лютого. Якщо розвідці вдасться передбачити напрямок основного російського удару, то після перших великих втрат окупанти далі не підуть

Міністр оборони Олексій Резніков каже, що протистоятимуть вторгненню Росії не лише ЗСУ, а вся українська нація. Для цього в Україні розгортають систему національного спротиву.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *