ОСТАННІ НОВИНИ

Аеромедична евакуація: на Львівщині врятували 48 пацієнтів

Ольга Денисяка

|

З 1 жовтня на Львівщині відновили проєкт аеромедичної евакуації пацієнтів до медзакладів. Впродовж трьох місяців гелікоптер здійснив 48 польотів за пацієнтами. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської ОДА.

У розпорядженні медиків Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – сучасний Airbus Helicopters H-145. Гелікоптер надало Міністерство внутрішніх справ України. Він постійно базується в аеропорту «Jagellon» у Черлянах і літає всією Львівською областю та поза її межами.

За перші місяці роботи гелікоптер здійснив 48 польотів за пацієнтами. Зокрема, повітряним шляхом медики транспортували 12 дітей, наймолодшому з яких було лише  4 дні. Найстаршим пацієнтом львівських еаромедиків став 77-річний чоловік із Турківщини.

Медики зауважують, що здебільшого випадки, у яких використали повітряну спецтехніку, стосуються гострих захворювань серцево-судинної системи. Також медичні ініціації здійснювалися на ДТП, падіння з висоти, за вагітними тощо. Вертоліт може використовуватись і у випадках ліквідації надзвичайних ситуацій.

«Особливо запам’ятався політ за новонародженим. Хлопчик народився з важкою вадою серця. Тоді блискуче спрацювали дві екстренки. Крім цього, пам’ятний випадок стався із двома важкими постраждалими у ДТП в Радехівському районі. На місце події вертоліт вилітав двічі й сідав на автодорозі. Гелікоптер спершу забрав чоловіка із важкою травмою голови та повернувся за іншою постраждалою. Пацієнткою із внутрішньою кровотечею та підозрою на травму хребта тим часом займалися медики медицини катастроф станції «Буськ» ЛОЦЕМД МК», – каже керівник Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько.

Медична комплектація повітряного судна є аналогічною комплектації реанімобіля класу «С». Тобто це є «реанімація у повітрі». Тут є все необхідне обладнання, зокрема кардіомонітор, дефібрилятор, апарат штучної вентиляції легень, інфузомати, автоматичний пристрій непрямого масажу серця.

Нагадаємо, Львівщина стала одним із регіонів, де у квітні стартував пілотний проєкт із аеромедичної евакуації. Центр екстреної медичної допомоги у Львівській області спершу використовував гелікоптер Eurocopter EC 145.

За два місяці роботи медики на гелікоптері здійснили 9 рятувальних місій, вісім із них були успішними. Однак після двох місяців роботи проєкту львівські медики залишились без повітряного транспорту. Гелікоптер ДСНС, який використовували для аеромедичної евакуції, забрали на сервісне обслуговування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *