ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині призупинили пілотний проект з аеромедичної евакуації пацієнтів

Андрій Котенський

|

Через два місяці після запуску на Львівщині пілотного проекту з аеромедичної евакуації львівські медики залишились без гелікоптера. Гелікоптер ДСНС, який використовували для аеромедичної евакуції, забрали на сервісне обслуговування. Водночас Національна поліція, яка раніше обіцяла передати медикам свій гелікоптер, досі цього не зробила. За два місяці дії проекту медики використали гелікоптер для евакуації і порятунку життя важких пацієнтів дев’ять разів, пише Zaxid.net.

У середу, 16 червня, керівник Львівського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Андрій Васько розповів, що вертоліт ДСНС тиждень тому покинув територію Львівської області, його забрали на сервісне обслуговування.

«Вертоліт пройде сервісне обслуговування, буде долучений до міжнародних навчань ДСНС, які були заплановані раніше і, можливо, повернеться до нас. Якщо він не повернеться, то має бути інший вертоліт від Нацполіції, який у нас мав бути від початку», – розповів Андрій Васько.

З його слів, планувалося, що медики «швидкої» Львівщини розпочнуть польоти вертольотом поліції з 1 червня, але «відбулася певна технічна та юридична затримка». Коли відновляться польоти, наразі невідомо.

Нагадаємо, Львівщина стала одним із регіонів, де у квітні стартує пілотний проєкт із аеромедичної евакуації. Медики на гелікоптері будуть доставляти до лікарні пацієнтів із важкими травмами, отриманими у ДТП, з інфарктами, інсультами та іншими критичними станами. Також на гвинтокрилах збираються перевозити органи для трансплантації та самих реципієнтів.

Центр екстреної медичної допомоги у Львівській області використовуватиме гелікоптер Eurocopter EC 145. На його борту є необхідне обладнання для серцево-легеневої реанімації, підтримки пацієнтів критичних станів. Базуватиметься вертоліт у Городоцькому районі.

Перша бригада аеромедичної евакуації працюватиме не лише на Львівщині, а й на території ще шістьох областей: Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької. До складу бригади входять 12 медиків: шість лікарів невідкладних станів і шестеро фельдшерів.

9 квітня 2021 року вперше в Україні вертоліт аеромедичної служби Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф доставив пацієнтку до лікарні швидкої допомоги у Львові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *