ОСТАННІ НОВИНИ

«Центренерго» перерахує 700 мільйонів на зарплати шахтарям

Аліса Белей

|

Цього тижня компанія «Центренерго» планує перерахувати близько 700 мільйонів гривень державним вугледобувним підприємствам, які мають бути спрямовані на виплату заробітних плат шахтарям. Про це повідомили у пресслужбі Міненергетики.

Раніше міністерство зазначало, що спільно з «Центренерго» розглядає можливості надання вугільним держпідприємствам додаткових авансів, які також можуть бути орієнтовані на виплату заробітної плати.

Міненерго закликало профспілки гірників долучитися до контролю за виконанням керівництвом шахт принципу 80/20, згідно з яким, за рішенням уряду, 80% усіх отриманих коштів мають йти на заробітні плати.

Крім цього, Міненерго пообіцяло протягом грудня направити на зарплати ще близько 90 млн. грн. бюджетних коштів, зекономлених за іншими статтями видатків.

Так, загалом у 2021 році держшахтам з бюджету було виділено понад 2,2 млрд грн, з яких 1 млрд грн двома траншами по 700 та 300 млн грн у листопаді та грудні відповідно, 390 млн у серпні та ще понад 830 млн грн навесні цього року.

Зазначимо, шахтарям «Львіввугілля» регулярно боргують зарплату, а коли й виплачуть, то перераховують не цілком, а лише частинами. Через це гірники часто влаштовують протести, перекривають дороги та відмовляються виходити на роботу.

Додамо, що на території Львівської області працюють сім шахт, шість із них – це шахти ДП «Львіввугілля»: «Вiдродження», «Лiсова», «Червоноградська», «Великомостівська», «Межирічанська» та «Степова».

Як писав Львівський портал наприкінці вересня, шахтарям держпідприємства «Львіввугілля» знову боргують зарплату. Станом на кінець вересня гірникам не виплатили понад 231 млн грн.

При цьому кошти, передбачені в межах бюджетної програми «Реструктуризація вугільної галузі» для «Львіввугілля, вже використані.

Нагадаємо, станом на 19 листопада працівникам державного підприємства «Львіввугілля» виплатили лише 46% зарплати за жовтень. 18 листопада ДП «Львіввугілля» отримало кошти від ПАТ «Центренерго». Завдяки цим громам шахтарям виплатять ще 13% від жовтневої зарплати. При цьому станом на 19 листопада працівники отримали лише 46% від зарплати.

Як повідомляв Львівський портал, з 7 грудня у Червонограді гірники шахти не вийшли на поверхню після зміни. Таким чином вони страйкували через невиплату зарплат. Вже 9 грудня працівники п’яти шахт Львівської області оголосили страйк через невиплату зарплати.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *