ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині шахтарі знову протестують через зарплатні борги

Аліса Белей

|

У вівторок, 7 листопада, у Червонограді гірники шахти не вийшли на поверхню після зміни. Таким чином вони страйкують через невиплату зарплат. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Як написав Михайло Волинець, гірники ДП «Червоноградська» Львіввугілля після першої зміни не піднялися на поверхню. Таким чином вони вимагають, аби їм виплатили зарплату.

Водночас заступник голови профспілкової організації шахти «Червоноградська» Павло Голота розповів у коментарі «Суспільному», що заборгованість перед гірниками є ще з вересня.

«Нам обіцяли виплатити гроші в п’ятницю, 3 грудня. У п’ятницю сказали, що немає документів. У понеділок, 6 грудня, сказали, що грошей уже немає. «Центренерго» не розраховується за постачання вугілля. А сьогодні це є єдина шахта ДП «Львіввугілля», яка виконує план», – каже Павло Голота.

За його словами, о 15:00 решта шахтарів обіцяють зупинити видобуток.

Як писав Львівський портал наприкінці вересня, шахтарям держпідприємства «Львіввугілля» знову боргують зарплату. Станом на кінець вересня гірникам не виплатили понад 231 млн грн.

При цьому кошти, передбачені в межах бюджетної програми «Реструктуризація вугільної галузі» для «Львіввугілля, вже використані.

Нагадаємо, станом на 19 листопада працівникам державного підприємства «Львіввугілля» виплатили лише 46% зарплати за жовтень. 18 листопада ДП «Львіввугілля» отримало кошти від ПАТ «Центренерго». Завдяки цим громам шахтарям виплатять ще 13% від жовтневої зарплати. При цьому станом на 19 листопада працівники отримали лише 46% від зарплати.

Додамо, шахтарям «Львіввугілля» регулярно боргують зарплату, а коли й виплачуть, то перераховують не цілком, а лише частинами. Через це гірники часто влаштовують протести, перекривають дороги та відмовляються виходити на роботу. Востаннє великий пікет під стінами ЛОДА вони влаштували на початку серпня, тоді йшлося про борг у 300 млн грн.

Наприкінці квітня борг перед шахтарями «Львіввугілля» сягнув 285 млн грн. Через страйк працівників зупинилась шахта «Степова».

Наприкінці 2020 року гірникам держпідприємства заборгували 219 млн грн. Платню за жовтень-листопад людям обіцяли виплатити наприкінці грудня.

Зазначимо, що на території Львівської області працюють сім шахт, шість із них – це шахти ДП «Львіввугілля»: «Вiдродження», «Лiсова», «Червоноградська», «Великомостівська», «Межирічанська» та «Степова».

Дізнавайтеся першими найважливіші та найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *