ОСТАННІ НОВИНИ

Через «Омікрон» Україна закриває в’їзд із країн Африки

Наталя Дуляба

|

Віднині, 3 грудня, Україна закриває в’їзд для іноземців та осіб без громадянства із низки країн Африки, де вже зафіксували поширення нового штаму коронавірусу «Омікрон». Відповідне рішення напередодні ухвалив Кабмін, пише УП.

Згідно з постановою, ухваленою міністрами, встановлено, що з 00:00 год. 3 грудня 2021 року і на період дії карантину заборонено перетин державного кордону на в’їзд в Україну іноземцями та особами без громадянства, які прибули з Південно-Африканської Республіки, Республіки Ботсвана, Республіки Зімбабве, Республіки Намібія, Королівства Лесото, Королівства Есватіні, Республіки Малаві та перебували на їхній території не менше семи днів протягом останніх 14 днів.

До виключення належать:

  • іноземці та особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України, є подружжям або дітьми громадян України;
  • працівники іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні, та члени їхніх сімей;
  • інші категорії іноземців та особи без громадянства за погодженням з Міністерством закордонних справ.

Українці, які перебували на території вище перелічених країн не менше семи днів протягом останніх 14 днів при поверненні на батьківщину підлягають обов’язковій самоізоляції протягом 14 днів. Строк самоізоляції починається з моменту перетину кордону та не може бути припинений.

Водночас у Державній прикордонній службі уточнили, що постанова уряду має бути оприлюднена офіційно, після цього прикордонники почнуть негайно виконувати її норми.

Як писав Львівський портал, новий штам коронавірусу «Омікрон» виявили 24 листопада у Південній Африці. Згодом він з’явився у Ботсвані, Бельгії, Гонконгу та Ізраїлі. Це вже п’ятий штам Covid-19.

У ВООЗ вже заявили, що «Омікрон» несе велику загрозу для світу, тож його наслідки можуть бути тяжкими.

Поки ще немає достовірних даних про те, що «Омікрон» є більш заразним чи викликає тяжкий перебіг захворювання. Однак в Європейському центрі із запобігання та контролю захворювань (ЄЦКЗ) заявили, що новий штам коронавірусу «Омікрон» може бути більш стійким до вакцин та швидше поширитися.

Водночас в Єврокомісії вже наголосили, що Pfizer потрібно адаптувати до «Омікрону». В ефективності вакцини проти цього штаму вже засумнівався й директор Moderna.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *