ОСТАННІ НОВИНИ

«Львівгаз збут» анонсував відрізку боржників від газу. Деталі

Наталя Дуляба

|

Через те, що частина мешканців Львівщини не оплачує борги за газ, ТОВ «Львівгаз збут» анонсувало відключення газопостачання великим боржникам та тим, хто має протерміновані платіжки за два і більше місяці. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі підприємства.

За даними газовиків, станом на початок вересня на Львівщині заборгованість населення сягла 1,73 млрд грн.

Тому у «Львівгаз збуті» анонсували кампанію з відключення газопостачання великим боржникам, незважаючи на те, що наближається новий опалювальний сезон. Без газу в області можуть залишитись майже 308 тисяч боржників.

Досі в Україні не можна було обмежувати подачу житлово-комунальних послуг населенню, яке має борги. Втім наприкінці серпня набули чинності зміни до законодавства, які тепер дозволяють це робити у населених пунктах «зеленої», «жовтої» та «помаранчевої» карантинної зон. Не будуть призупиняти подачу послуг ЖКГ боржникам, які опиняться у «червоній» зоні.

Згідно зі встановленою процедурою, припинення газопостачання дозволено споживачу, якщо він не оплатив спожитий природний газ протягом десяти днів після терміну, визначеного в договорі, тобто після 25 числа.

«Звичайно, нікого з боржників за прострочену на 10 днів оплату за газ не відключають. А от при заборгованості понад два місяці вже є ризик лишитись без газу. Таких споживачів серед клієнтів компанії майже 308 тисяч», – розповів директор ТОВ «Львівгаз збут» Павло Майк.

Процес відключення боржників від газу на Львівщині вже розпочався. Споживачі, які мають великий борг або прострочений платіж понад два місяці, вже внесені до черги на відключення газопостачання.

«Компанія склала списки найбільших боржників та у перші дні вересня надіслала понад 4250 повідомлень про припинення газоспоживання та про необхідність погашення простроченої заборгованості. Оператору ГРМ передали доручення на припинення газопостачання в помешканнях 2630 боржників», – додав Павло Майк.

Зазначимо, що з початку 2021 року боржники «Львівгаз збуту» отримали понад 70 тисяч повідомлень з попередженням про передачу справи до суду, якщо вони не оплатять борг.

Водночас газовики додають: у побутових клієнтів є можливість спланувати свої витрати на зиму, підключивши тариф «Твій газ Рівномірний платіж». Він допоможе уникнути боргів в опалювальний період, сплачуючи щомісяця фіксовану суму за газ.

Нагадаємо, станом на кінець липня мешканці Львівщини заборгували більше 2,61 млрд грн за комунальні послуги. Левова частка неоплачених платіжок, 1,68 млрд грн, – за газ.

Населення вже чотири місяці поспіль намагається покрити борги, втім суттєво загальна сума не зменшується. У квітні після оплати платіжок невиплата становила трохи більше 3 млрд грн, у травні борг знизився до 2,77 млрд грн, у червні – до 2,68 млрд грн, а тепер у липні – до 2,61 млрд грн.

Додамо, що з 1 січня «Львівгаз» майже на 70% підняв тариф на доставку газу. За що саме мешканцям Львівщини доводиться платити більше, читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *