ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські правоохоронці викрили схему підробки Covid-сертифікатів

Ольга Денисяка

|

Прикордонники разом з поліцейськими викрили незаконну схему виготовлення міжнародних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Прикордонного карпатського загону.

Розслідування почали ще в серпні. Після того як в пункті пропуску «Краківець» у Яворівському районі Львівщини затримали чоловіка, який намагався перетнути кордон з несправжнім Covid-сертифікатом.

Тоді поліція відкрила кримінал за підробку документів (ст.358 ККУ ) та почала встановлювати всіх причетних.

На початку вересня одному з фігурантів повідомили про підозру у вказаному злочині і справу скерували до Яворівського суду.

Згодом, 15 вересня, службовці прийшли з обшуком до ще одного підозрюваного. У його помешканні та автомобілі знайшли оргтехніку, бланки міжнародних сертифікатів про вакцинацію, печатки та документацію. Все знайдене вилучили.

Наразі з’ясовуються усі обставини причетності фігуранта до вказаного злочину.

Як повідомляв Львівський портал, за декілька тижнів на кордоні з Польщею та львівському аеропорту вже виявили 37 фейкових документів про вакцинацію. Найбільше таких випадків в пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».

В Україні готують законодавчий акт про посилення відповідальності за підробку медичних документів. Серед них – свідоцтва про вакцинацію, а також довідки про протипоказання до щеплення.

COVID-сертифікат – це документ у Дії, який підтверджуватиме ваш статус про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тесту або те, що людина одужала від коронавірусної хвороби. Сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами в «Дії».  Зауважимо, COVID -сертифікат обов’язково міститиме QR-код, отримати його можна також і в паперовій формі. Термін дії такого документу становить лише пів року.

В липні команда Мінцифри розпочала бета-тестування сертифікатів на iOS, а в середині серпня – Android.

Наприкінці серпня Європейський Союз офіційно визнав та почав приймати українські COVID-сертифікати в додатку «Дія».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Держприкордонслужба

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *