ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні посилять відповідальність за підробку COVID-сертифікатів та довідок, – МОЗ

Аліса Белей

|

В Україні готують законодавчий акт про посилення відповідальності за підробку медичних документів. Серед них – свідоцтва про вакцинацію, а також довідки про протипоказання до щеплення. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Міністерство охорони здоров’я України.

Так, у МОЗ констатують, що зі зростанням захворюваності на COVID-19 усе частіше з’являються повідомлення про купівлю підробку документів. Це – злочин та карається законом, а наявність людей із фальшивими документами становить загрозу для здоров’я та життя інших.

«Якщо людину з підробним свідоцтвом депортували з-за кордону, це прикро, але не смертельно. А от якщо така людина, користуючись довідкою, заразила коронавірусною хворобою стареньку чи старенького, вагітну жінку чи онкохворого, наслідки її дій можуть бути вкрай важкі», – зазначають у міністерстві.

Наразі МОЗ разом з поліцією та СБУ працюють над виявленням випадків підроблення документів про вакцинацію, усі вони ретельно розслідуються. Громадян просять повідомляти в поліцію про випадки продажу підробних документів про вакцинацію.

Нагадаємо, місяць тому в Україні з’явилися електронні ковід-сертифікати, електронні документи про вакцинацію. Їх можна згенерувати у додатку «Дія» в смартфоні. Коли сертифікати тільки запрацювали, їх було два види – зовнішній і внутрішній. Зовнішній потрібен для подорожей за кордон. Українські сертифікати визнали у ЄС. З ними уже подорожують українці.

Нещодавно його дію продовжили до одного року. Раніше його термін був 180 днів. Внутрішній сертифікат поки що не використовувався. У Мінцифри пояснювали, що розробили його наперед, тобто для можливого майбутнього використання під час локдаунів. І, схоже, цей момент настав.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *