ОСТАННІ НОВИНИ

Школярі в Україні споживають цукру втричі більше від норми, – Ляшко

Ольга Денисяка

|

Діти шкільного віку в середньому споживають 67 грамів цукру на добу, що перевищує норму в три рази. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час першого Регіонального форуму «Реформа шкільного харчування», повідомляє Укрінформ.

За його словами, через велику кількість споживання цукру 12% хлопців і 8% дівчат мають ожиріння у шкільному віці.

«При рекомендованих 25 грамах, діти до 3-х років вже споживають у нас близько 50 грамів цукру за добу. Збільшується споживання майже у два рази. Якщо ми говоримо про шкільний вік, то в середньому діти у нас споживають 67 грамів цукру. Тобто вже аж в три рази перевищення. Це приходить з солодкими газованими напоями, яких достатньо велика кількість, низька фізична рухливість до цього. І це призводить до того, що у нас ожиріння у дітей. Наприклад, 12% хлопців і 8% дівчат мають ожиріння у віці між 11 до 17 років. Саме в шкільний період», – сказав Ляшко.

Він зазначив, що правильне харчування дітей дозволить попередити в майбутньому появу різних захворювань. За його словами, наразі запроваджене таке меню в школах, яке показує, що здорове харчування це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно.

Львівський портал повідомляв, що дружина президента України Олена Зеленська заявила, що візьметься реформувати шкільне харчування.

Згодом Міністерство охорони здоров’я оновило санітарний регламент у школах, який має запрацювати з 1 січня. Зокрема, мова йде про зміну правил харчування у школах, де має бути враховано тенденції  здорового харчування на підходах ВООЗ. У школах заборонять продавати снеки, чипси, сухарики, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, низку солодощів та цукерок. Втім як зазначав кулінарний експерт, автор та керівник проєкту Cult Food та реформатор шкільного харчування Євген Клопотенко, досі не вдавалося у повному обсязі змінити шкільне харчування через те, що в Україні діяли старі норми. Нещодавно Кабмін затвердив нові норми харчування у навчальних закладах.

Нагадаємо, торік на Львівщині проводили опитування, під час якого з’ясувалось, що третина з них незадоволена шкільним харчуванням. Ще майже 27% кажуть, що їхні діти взагалі не їдять у шкільних їдальнях.

Детальніше про те, як можна реформувати шкільне харчування в Україні, і яку роль у цьому процесі відіграють самі батьки, читайте у статті Львівський портал" href="https://portal.lviv.ua/">Львівського порталу «Революція їжі».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *