ОСТАННІ НОВИНИ

Для шкіл оновили норми харчування: що зміниться в меню учнів

Вероніка Рой

|

Кабмін затвердив нові норми харчування у навчальних закладах і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Зокрема, тепер обмежена кількість солі і цукру, жирів, заборонено використання ковбасних виробів, сосисок. Про це 7 квітня повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко у Facebook.

За його словами, обмеження кількості солі та цукру, жирів і заборона використання ковбасних виробів, сосисок, рибних консервів сприятиме профілактиці розвитку надлишкової ваги та ожиріння, розвитку захворювань серцево-судинної системи.

«Порядком організації харчування надано можливість обирати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу – кейтеринг, шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей та власними силами закладу. Вперше передбачено вимогу щодо організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами на підставі медичної довідки», – повідомляє Віктор Ляшко.

Головний санітарний лікар зауважує, що норми оновлено з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей в основних харчових речовинах та енергії.

Натомість кулінарний експерт, автор та керівник проєкту Cult Food та реформатор шкільного харчування Євген Клопотенко стверджує, що досі йому не вдавалося у повному обсязі змінити шкільне харчування через те, що в Україні діяли старі норми

«Я просто шукав виходи та розробляв нові страви для шкіл, підлаштовуючись під радянські правила гри. Сюр, але треба було робити хоч щось, аби розкачати те болото.І от Уряд ухвалив нові норми організації харчування у школах та дитсадках, які вчора опублікували на сайті Кабміну. Із важливого: дозволили спеції. То не про червоний перець, а про куркуму та ароматні трави. Тепер їх можна додавати до їжі. Для мене це дуже важлива історія, за яку я топив протягом багатьох років. Бо діти не заслуговують на сіру та прісну їжу», – каже Євген Клопотенко.

Він також пояснив, які зміни чекають на учнів у шкільному харчуванні:

  • Зменшили кількість солі та цукру. Так, страви спочатку буде здаватися не такими насиченими. Але в перспективі українці навчаться відчувати природній смак продуктів. До того ж, зменшувати сіль та цукор будуть поступово, щоб діти встигли адаптуватися.
  • Збільшили кількість фруктів та м‘яса.
  • Зменшили кількість хліба.

Далі Євгеній Клопотенко разом із своєю командою Cult Food у рамках робочої групи за новими нормами МОЗ розроблять чотирьохтижневі меню для шкіл.

«Це готові комбінації страв на кожен день, які потім зможе використовувати кожна школа і вписуватися у вимоги до цукру, солі та калорійності. Важливо розуміти. Ці норми не змінять світ. Не буде такого, що з їхнього затвердження станеться казка. Після цих норм буде ще багато роботи та врегулювань. Системі треба десь 5 років, щоб збалансуватися та прийти до ідеальної форми, але тепер це буде легше, бо немає радянської протидії на законодавчому рівні. З часом їжа у школах буде настільки гідною, що діти не будуть запихуватися булками та незрозумілими піцами/бутербродами/цукерками», – додає реформатор шікльного харчування.

Львівський портал повідомляв, що дружина президента України Олена Зеленська заявила, що візьметься реформувати шкільне харчування.

Згодом Міністерство охорони здоров’я оновило санітарний регламент у школах, який має запрацювати з 1 січня. Зокрема, мова йде про зміну правил харчування у школах, де має бути враховано тенденції  здорового харчування на підходах ВООЗ. У школах заборонять продавати снеки, чипси, сухарики, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, низку солодощів та цукерок.

Нагадаємо, торік на Львівщині проводили опитування, під час якого з’ясувалось, що третина з них незадоволена шкільним харчуванням. Ще майже 27% кажуть, що їхні діти взагалі не їдять у шкільних їдальнях.

Детальніше про те, як можна реформувати шкільне харчування в Україні, і яку роль у цьому процесі відіграють самі батьки, читайте у статті Львівського порталу «Революція їжі».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *