ОСТАННІ НОВИНИ

Суд визнав конституційним закон про мову

Ольга Денисяка

|

14 липня Конституційний Суд визнав конституційним Закон про функціонування української мови як державної. Перевірити закон просив 51 депутат. Про це повідомляє пресслужба Конституційного Суду.

Наразі деталей рішення немає. У суді зазначили, що повний текст опублікують на сайті у четвер, 15 липня.

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності 16 липня 2019 року.

Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська – і вона обов’язкова для органів державної влади і публічних сфер на всій території держави.

Як пише hromadske, 21 червня 2020 року до Конституційного Суду надійшло конституційне подання від 51 народного депутата, які вимагали перевірити закон про українську мову на відповідність Конституції. Депутати ставили під сумнів конституційність цього закону.

Вони стверджували, що закон про мову не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, а деякі законодавчі положення дискримінують російськомовних громадян. Одним з ініціаторів подання є народний депутат від проросійської «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Новинський.

КСУ розглядав Закон про мову ще в листопаді 2020-го, але тоді рішення ухвалити не вдалося.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *