ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати не дозволили лікарні швидкої допомоги купити апарат МРТ

Наталя Дуляба

|

Сесія Львівської міськради не дозволила лікарні швидкої допомоги купити у лізинг апарат магнітно-резонансної томографії. Це мав би бути перший комунальний апарат у Львові. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Мерія не дала «добро» лікарні швидкої допомоги, що на вул. Миколайчука, купити апарат МРТ за 46 млн грн. Використовувати його медики мали б уже наприкінці року. Проте депутати не дозволили медзакладу провести відповідну лізингову закупівлю.

Під час обговорення депутати стверджували, що немає сенсу витрачати бюджетні кошти на придбання обладнання, яке лікарня і так має отримати від держави.

«Звісно, забезпечення медичним обладнанням зараз є особливо актуальним. Але разом із тим ми повинні використовувати кожну можливість отримання такого обладнання від держави, оскільки це передбачено відповідними медичними програмами. Навесні лікарня швидкої допомоги отримала новий апарат КТ, який купило МОЗ за програмою Інсультного центру. В пакет програми входить ангіограф, КТ і МРТ. У березні лікарня отримала КТ. Тобто ми розуміємо, що держава має забезпечити лікарню швидкої допомоги апаратом МРТ… Потрібно докласти максимальних зусиль, щоб МОЗ все-таки надало нам обіцяне обладнання. Якщо ми зараз купимо апарат МРТ у лізинг, то, звичайно, міністерство не буде вмотивоване давати те саме обладнання», – сказала депутатка Уляна Пак.

Депутат Петро Адамик додав, що подібна ситуація з медичним обладнанням у Львові вже була, коли місто купило за 24 млн грн апарат КТ, а потім майже через рік отримало ще один від держави.

«У нас на території лікарні [швидкої допомоги] зараз вже працюють три КТ (два – у власності лікарні, одне приватне) і два приватні МРТ. Якщо купимо у лізинг, то буде три МРТ в одному місці. Чи є така потреба? Тим більше, що приватники кажуть, що готові робити знімки за будь-які гроші, а людям, які не мають грошей, – безкоштовно», – зауважив Петро Адамик.

Водночас голова комісії медицини Валерій Веремчук відзначив, що дотепер жодна лікарня Львова не має власного МРТ-апарату, а за всі дослідження, які роблять приватники, пацієнтам доводиться платити. Тому закликав колег таки проголосувати «за».

«Ми мали виїзне засідання у лікарні швидкої допомоги. Стояло велике прохання від медиків саме щодо апарату МРТ. Так, це є дорога річ, але вона дійсно сьогодні потрібна. Ті приватні апарати, які є, працюють на платній основі. Тому якщо так станеться, що держава дасть нам той апарат МРТ, то, думаю, ми точно знайдемо, де його застосувати. Адже дотепер у наших лікарнях досі немає жодного комунального апарату МРТ», – відповів колегам голова постійної депутатської комісії медицини Валерій Веремчук.

Спочатку депутати пробували перенести розгляд цього питання, втім міський голова Андрій Садовий сказав, що це буде неправильно й назвав їх «мародерами».

Пропозиція про перенесення питання не набрала потрібної кількості голосів, тому розпочалось голосування в цілому, яке теж провалилось. «За» придбання МРТ-апарату виступили 32 депутати, для прийняття рішення забракло одного голосу.

Зауважимо, що закупівля у лізинг – це фактично кредит, але у формі майна. Лізингодавець дає у користування певне майно, яке лізингоотримувач має оплатити протягом певного часу.

Нагадаємо, для лікарні швидкої допомоги у лізинг вже купують апарати ШВЛ та дві кисневі станції. У 2020 році медзаклад таким чином придбав комп’ютерний томограф і рентгенівську систему з обладнанням для візуалізації судин.

Як писав Львівський портал, закупівлі у лізинг – не нова практика для Львова. Таким чином місто купило 100 білоруських автобусів МАЗ, 50 автобусів «Електрон», спецтехніку для «Львівводоканалу», медобладнання для лікарень. Також у лізинг мерія хотіла придбати печі для крематорію, але депутати цю ідею «зарубали».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *