ОСТАННІ НОВИНИ

За добу на Львівщині сталось 107 пожеж сухої трави

Ольга Денисяка

|

За минулу добу, 10 квітня, горіння сухої трави зафіксували у всіх районах Львівської області. Про це Львівському порталу повідомили у ДСНС Львівщини.

На зображенні може бути: вогонь та просто неба

Рятувальники розповіли про три наймасштабніші пожежі сухостою.

Так, о 14:13 год. до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в с. Мужиловичі (Новояворівська МТГ) Яворівського району на відкритій території.  О 16:06 вогнеборці ліквідували пожежу сухої трави на площі 20 000 кв.м.

На зображенні може бути: просто неба

На зображенні може бути: природа

Ще про одну масштабну пожежу сухостою надійшло повідомлення о 17:03 год.  Загорання виникло в м. Львові на вул. Білогорща на відкритій території.  До ліквідації пожежі залучили рятувальників 2-ої державної пожежно-рятувальної частини м. Львова. О 20:03 надзвичайники ліквідували пожежу сухої трави та чагарнику на площі 8 000 кв.м.

На зображенні може бути: вогонь та просто неба

На зображенні може бути: вогонь та просто неба

На зображенні може бути: вогонь та природа

На зображенні може бути: природа

Львівський портал повідомляв, що з початку 2021 року на території Львівської області спіймали і притягнули до адмінвідповідальності 16 паліїв сухої трави. При цьому виписані штрафи оплачені лише на 20%.

Екологи кажуть, що найбільше паліїв сухостою виявляють на території Львівського, Яворівського та Самбірського районів.

Водночас рятувальники відзначають: як тільки на Львівщині потепліло, вмить активізувались палії сухої трави. Люди спалюють сухостій на своїх присадибних ділянках, у полях. З початку 2021 року на території області зафіксували вже понад 325 таких пожеж, які знищили близько 70 га землі.

На зображенні може бути: вогонь та природа

Аби виявляти паліїв, в області почали працювати спеціальні рейдові групи. До їхнього складу увійшли рятувальники, екологи, поліцейські та представники місцевого самоврядування. Під час нещодавніх перевірок вони зловили на «гарячому» перших порушників.

Зауважимо, що спалювання сухої трави, чагарників, сміття та іншої рослинності є заборонене! Внаслідок пожеж знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе – гинуть комахи, молодняк звірів та птахів.

На зображенні може бути: природа

Нагадаємо, торік Верховна Рада у 18 разів збільшила розмір штрафів за спалювання сухої трави. Так, за таке порушення, вчинене на будь-якій території, громадянин замість 170 грн штрафу тепер сплачує 3060 грн. А за підпал сухостою на території природно-заповідного фонду штраф становить від 6120 до 30 600 грн.

Палії на Львівщині зазвичай активізовуються, як тільки сходить сніг. Цьогоріч перші пожежі сухостою рятувальники загасили 4 березня.  При цьому вогнеборцям щодня доводиться гасити від кількох десятків до сотні таких пожеж. Так, наприклад 27 березня надзвичайники ліквідували 102 займання сухостою.

Як писав Львівський портал, торік в області спіймали 171 палія сухої трави, яких оштрафували загалом на понад 62 тисячі грн. Втім збільшені штрафи сплатили лише 11 осіб.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *