ОСТАННІ НОВИНИ

На Турківщині Народні доми перетворять у туристичні етнофолькцентри за понад 10 млн грн

Юлія Осим

|

У селах Лімна та Бітля, що знаходяться у південній частині Самбірського району, реконструюють народні доми. Відновлені будівлі стануть етнофолькцентрами бойківської культури. Про це Львівському порталу повідомили у прес-служб ЛОДА.

 

Відновлюватимуть будинки культури в рамках проєкту «TourTurka 2.0» за кошти ЄС. За словами організаторів, мають на меті створення туристичної інфраструктури в селах, де її немає взагалі.

«Наша амбіція – створити цю туристичну інфраструктуру саме в таких місцинах. Готелі в цій околиці є лише попри трасу «Львів – Самбір – Ужгород». А ми спеціально обирали такі села, до яких туристам потрібно буде з’їжджати з траси й вирушати у глибинку. Таким чином розвиватиметься й місцева інфраструктура», – пояснив керівник проєкту, голова ГО «Нова українська громада» Тарас Дубіль.

 

Після реставрації у Народних домах сіл Бітля й Лімна облаштують кімнати-музеї (для цього збиратимуть у місцевих жителів предмети побуту, світлини), облаштують фотозони всередині приміщень і надворі, придбають костюми для місцевих музичних, співочих колективів, прокладуть новий туристичний маршрут «TourTurka 2.0» та ознакують його. Паралельно ініціативна група проєкту займатиметься промоцією туризму в Турківській і Боринській громадах.

А однією з цікавинок майбутніх етнофолькцентрів у селах Лімна і Бітля будуть майстер-класи. Наприклад, у місцевості є поширеним різьбярство. Також там живе писанкарка, яка розмальовує яйця натуральним воском.

Вартість реалізації проєкту «TourTurka 2.0» становить 10,4 мільйона гривень, з них: 8,8 млн грн залучать з державного бюджету, а решта – з місцевих бюджетів Боринської й Турківської громад, до яких входять обидва села.

Зазначимо, у південній частині Львівщини проживає етнографічна група бойків. Там проходить фестиваль «Бойківські фестини», є музеї у Турці та Самборі. Також відроджують гастрономічні традиції на сироварні у Комарницьких.

До травня триватиме підписання угод, після того розпочнеться виготовлення проєктно-кошторисної документації і вже опісля – власне реставрація будівель. Проект триватиме два роки й має завершитися до кінця грудня 2022 року.

Додамо, що перша частина проекту «TourTurka» була реалізована 2020 року за кошт асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» зі співфінансуванням із місцевого бюджету. Загалом його втілення обійшлося у 313 000 грн.

У межах того проекту було розроблено туристичний маршрут із 7 пунктів, виготовлено промоційну продукцію, фото- і відеоматеріали про об’єкти, встановлено вказівники до локацій маршруту на трасі Н 13 «Львів – Самбір – Ужгород» у межах колишнього Турківського району.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *